Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΑΕΙ χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς παραμένουν χωρίς πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες!
Ο λόγος; Δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές στους εκδοτικούς οίκους.
Το πρόβλημα επισημαίνει το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πολυτεχνείου Κρήτης σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Απευθυνόμενο στον υπουργό Παιδείας, το Δ.Σ. του Συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. επισημαίνει χαρακτηριστικά: «η πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και την προαγωγή της έρευνας. Εν τούτοις, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. δεν έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, αφού δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές στους εκδοτικούς οίκους. Ως συνέπεια, η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων υποβαθμίζεται σημαντικά, καθώς το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό αλλά και οι φοιτητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να μετέχουν στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Παράλληλα, υποσκάπτεται η συνέχιση της εκτέλεσης των διεθνών και εθνικών ερευνητικών έργων που έχουν αναλάβει τα Πανεπιστήμια, όπου απασχολούνται εκατοντάδες νέοι ερευνητές και από τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι παραγωγικοί τομείς της χώρας και το δημόσιο.
Ειδικότερα, διακρίσεις όπως αυτή του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αναδείχθηκε πρόσφατα στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας ως προς την απήχηση των δημοσιεύσεών του, με επίδοση που υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο, δεν θα μπορούν να έχουν συνέχεια υπ' αυτές τις συνθήκες».
Καταλήγοντας το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης, απευθύνει έκκληση στον υπουργό Παιδείας, να αναλάβει «άμεσα την σχετική πρωτοβουλία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να συνεχίσουμε το έργο στο οποίο έχουμε ταχθεί ως Δημόσιοι Λειτουργοί».
Την επιστολή υπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο των Μελών Δ.Ε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης: Πέτρος Γκίκας (Πρόεδρος), Αλέξιος Τζομπανάκης (Αντιπρόεδρος), Δάφνη Μανουσάκη (Γραμματέας), Ευτύχης Κουτρούλης (Ταμίας), Μιχάλης Φραγκομιχελάκης (Μέλος).
Γ. ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου