Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Το "μπαλάκι" στους Αντιπεριφερειάρχες για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Το "μπαλάκι" στους αντιπεριφερειάρχες πετά η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του.
Στο θέμα αναφέρθηκαν σε  σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σκορδάς οι οποίοι παρουσίασαν το νομοσχέδιο σχετικά με τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Χατζηδάκης αφού έκανε αναφορά στο καθεστώς των εκπτώσεων υπογράμμισε ότι «ο καταναλωτής στην πραγματικότητα πια στην Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα όχι δυο φορές το χρόνο αλλά κάθε 3 μήνες, να ψωνίζει φθηνότερα με καθεστώς εκπτώσεων», μίλησε για 'το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές' και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα ξέρετε ότι είχαμε δυο Κυριακές που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και πολλές φορές και τη δεύτερη γινόταν ένας μικρός πόλεμος για να το πετύχει κανείς. Θυμίζω τι είχε γίνει πέρσι, τις απεργίες και τα λοιπά. Τώρα όλα τα καταστήματα μεγάλα και μικρά, χωρίς καμία εξαίρεση και τα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για 7 Κυριακές το χρόνο.  Ποιες θα είναι οι 7 Κυριακές του χρόνου; Θα είναι 2 Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, η Κυριακή των Βαΐων καθώς και η πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή μια φορά το Γενάρη, μια φορά το Μάιο, μια φορά τον Ιούλιο και μια φορά το Νοέμβριο.  Τότε όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, εφόσον το θέλουν. Δεν υπάρχει δίκαιο εξαναγκασμού. Εάν κάποιος θεωρήσει πιο σοφή πρακτική για την επιχείρησή του να παραμείνει κλειστός, μπορεί να το κάνει.
Δεύτερον. Τα μικρά καταστήματα όσα δηλαδή είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε shops in a shop, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να είναι ανοιχτά δυνητικά εκ του νόμου έως και όλες τις Κυριακές και τις 52 Κυριακές, με την εξής προσθήκη: αφ' ης στιγμής ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δυο μήνες, κάθε Αντιπεριφερειάρχης και για την περίπτωση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ο Δήμαρχος Αθηναίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών σύμφωνα με την άποψη που οι ίδιοι θα έχουν, για το χώρο ευθύνης τους ο καθένας από αυτούς. Εάν το διάστημα αυτό παρέλθει άπρακτο και δεν υπάρξει κάποια περιοριστική ρύθμιση για τον αριθμό των Κυριακών από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου, τότε τα μικρά καταστήματα δηλαδή τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., εφόσον το θέλουν θα είναι ανοιχτά έως και 52 Κυριακές το χρόνο, τις υπόλοιπες 45 δηλαδή, για τις 7 μίλησα έτσι κι αλλιώς».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των απασχολουμένων στο εμπόριο και επίσης ότι όποιες ρυθμίσεις χρειάζονται σε σχέση με τις υπερωρίες και τα λοιπά, ισχύουν στο ακέραιο. Εννοείται επίσης ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι θρησκευτικές ανάγκες που λόγω Κυριακής υπάρχουν, κοντολογίς στην ώρα της Λειτουργίας προφανώς δεν θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Από πλευράς μας θεωρούμε πως η προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας στο μέτρο του δυνατού. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά από τη συνεννόηση που υπήρξε και τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, δίνεται όπως αντιληφθήκατε η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποφασίζει για το θέμα των Κυριακών».
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός εξήγησε ότι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα αποφασίζουν οι δήμαρχοι για τις Κυριακές και στην υπόλοιπη χώρα οι Αντιπεριφερειάρχες, ενώ έκανε αναφορά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ρέθυμνο, λέγοντας:
«Δηλαδή θα μπορεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, για να αναφερθώ στον τόπο της καταγωγής μου, να πει αν νομίζει ότι 'το Ρέθυμνο δεν έχει λόγο να έχει ανοιχτά τα μαγαζιά του, οι τουρίστες θα έρχονται, θα τα βρίσκουν όλα κλειστά και θα υπηρετήσουμε έτσι το συμφέρον του τόπου'! Εντάξει είναι μια ανάγνωση. Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, γι' αυτό αναφέρω αυτό το παράδειγμα.
Αλλά για να μην μακρηγορώ, ο Αντιπεριφερειάρχης θα πει ότι «θέλω και τις 45 Κυριακές ανοιχτά…» εάν θέλει να το πει ρητώς. Γιατί αν δεν το πει έτσι κι αλλιώς θα πάμε στις 45. Ή θα πει ότι «θέλω ένα ενδιάμεσο αριθμό Κυριακών ανοιχτά» προσδιορίζοντάς τες, ή θα πει «δεν θέλω καμία Κυριακή» και έτσι θα μείνουμε μόνο με τις 7 Κυριακές για τις οποίες υπάρχει συνολική ρύθμιση.
Αυτό μπορεί να κάνει με βάση το νομοσχέδιο ο Αντιπεριφερειάρχης, για το χώρο ευθύνης του».
Σε ανάλογο ερώτημα διευκρίνισε:
«Ο αντιπεριφερειάρχης αποφασίζει άπαξ, έχει δυο μήνες να αποφασίσει. Εάν αποφασίσει με τον οποιοδήποτε τρόπο η απόφασή του είναι σεβαστή, ό,τι και να αποφασίσει για τις Κυριακές. Εάν δεν αποφασίσει οτιδήποτε θα ισχύσει το καθεστώς των 45 ή 52 Κυριακών, ανάλογα με τον τρόπο που το λογαριάζει κανένας και ισχύει για πάντα. Δεν είναι μια ρύθμιση που κάθε χρόνο θα αναθεωρείται. Αυτό λέει ο νόμος. Σας είπα, αυτό λέει το νομοσχέδιο. Οταν κάνεις ένα νομοσχέδιο και το καταθέτεις, είσαι και ανοιχτός στην κριτική. Και αυτές τις επιλογές κάναμε και η λογική είναι ακριβώς για να κάνουμε ένα άνοιγμα και να μην τεθεί σε αβεβαιότητα το άνοιγμα αυτό και να καθόμαστε κάθε έξι μήνες και κάθε ένα χρόνο να το συζητάμε και ξανά και ξανά. Αυτή ήταν και είναι η αντίληψή μας».
Από εκεί και πέρα όπως σημείωσε και ο κ. Σκορδάς προηγουμένως, η Βουλή αποφασίζει. Εμείς θα υπερασπιστούμε τα επιχειρήματά μας, θα ακούσουμε και οτιδήποτε άλλο είναι. Δεν πάμε εκεί για να ακυρώσουμε τη Βουλή. Θα δούμε, αλλά δεν θέλουμε πραγματικά να απομακρυνθούμε από τη φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε και πάρα πολύ καιρό η συζήτηση με τους φορείς και με τα κόμματα».
"ΟΧΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
Την «πλήρη αντίθεση του στην αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων» εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να προτείνει στα μέλη του το άνοιγμα καμίας Κυριακής, πλην εκείνης των Χριστουγέννων που ισχύει μέχρι τώρα».
Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων τονίζει στην ανακοίνωσή του:
«Το μέτρο αυτό, ωφελεί μόνο τα πολυκαταστήματα και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να το ακολουθήσουν διότι θα εξουθενωθούν οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά χωρίς ουσιαστικό χρηματικό αντάλλαγμα.
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δεν άκουσε τον Εμπορικό κόσμο δηλαδή την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Επέλεξε τον δρόμο των συμφερόντων των πολυεθνικών και της εξόντωσης των μικρομεσσαίων εμπόρων. Λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτήν την εξέλιξη και υπενθυμίζουμε ότι η 'ανάπτυξη' που τόσο πολύ επικαλούνται δεν θα ξεκινήσει ποτέ την Κυριακή».
Παράλληλα καλεί «εκ των προτέρων τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, να μην επιτρέψει την ακόμη περαιτέρω διεύρυνση - πλέον των 7 Κυριακών- στις 52 Κυριακές όπως του δίνεται το δικαίωμα από το νέο νομοσχέδιο». Τέλος, ζητά «από τους βουλευτές τον Χανίων να εκφράσουν την βούληση του εμπορικού κόσμου των Χανίων στην Βουλή και να μην ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη που αφορά την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος για τις Κυριακές». Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Παναγιώτης Ζερβουδάκης και ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος.
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου