Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Υποβρύχιο τράκαρε σε αρχαίο μόλο στη Σούδα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Απρόοπτα είχε η χθεσινή εκπαίδευση πληρώματος υποβρυχίου στον Ναύσταθμο Κρήτης. Το υποβρύχιο στην προσπάθειά του να αποφύγει πλοία που βρέθηκαν μπροστά του, "βρήκε" σε αρχαίο μόλο που ήταν στα δεξιά του.
Στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα σήμανε συναγερμός και αμέσως κινήθηκαν προς το υποβρύχιο ρυμουλκά για να το αποκολλήσουν. Ομως, αποκολλήθηκε μόνο του καθώς δεν παρουσίασε ζημιές.
Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί. Το υποβρύχιο "Πρωτεύς", με πλήρωμα σαράντα άτομα, είχε ξεκινήσει για εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή που ελέγχει το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα. Ηταν μια συνηθισμένη εκπαίδευση από αυτές που γίνονται συχνά στον Ναύσταθμο Κρήτης. Ομως, χθες, η κατάληξη ήταν διαφορετική.
Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, το υποβρύχιο έκανε ελιγμούς προς τα δεξιά για να αποφύγει παραπλέοντα πλοία και κινήθηκε στα ρηχά.
Ετσι, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, "ακούμπησε" σε αρχαίο υποβρύχιο μόλο.
Πηγή του Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε ότι το υποβρύχιο "προσέκρουσε" λέγοντας: «Το ρήμα προσκρούω στο Ναυτικό σημαίνει χτυπάω και έχω ζημιές, το επακούμπησε έχει τελείως διαφορετική υπόσταση. Το υποβρύχιο, στο πλαίσιο χειρισμών αποφυγής πλοίων, επακούμπησε στον αρχαίο μόλο. Εσπευσαν ρυμουλκά, αλλά μόνο του έφυγε από το σημείο».
Πάντως, το υποβρύχιο μετά την αποκόλλησή του μεταφέρθηκε για έλεγχο στον Ναύσταθμο Κρήτης.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) αναφέρει:
«Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 το Υποβρύχιο "ΠΡΩΤΕΥΣ' κατά τη διάρκεια πλου εντός του όρμου της Σούδας στην Κρήτη και κατά τη διάρκεια χειρισμών αποφυγής πλοίων, κινήθηκε πλησίον ακτών και επακούμβησε σε αρχαίο υποβρύχιο μόλο. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, το υποβρύχιο δεν έχει πρόβλημα ασφαλείας και δεν έχουν προκληθεί ζημιές. Εκτελούνται ενέργειες για αποκόλληση του πλοίου και επιστροφής στον Ναύσταθμο Σούδας για λεπτομερή έλεγχο».
ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ "ΠΡΩΤΕΥΣ"
Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, «το σημερινό Υ/Β "ΠΡΩΤΕΥΣ" είναι το δεύτερο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-3, το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Υ/Β "ΠΡΩΤΕΥΣ" (S-113) είναι ένα συμβατικό Υ/Β type 209, τέταρτο στη σειρά των υποβρυχίων τύπου "ΓΛΑΥΚΟΣ" που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1972. Την 16 Μαρτίου 1973 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των υποβρυχίων. Από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1996 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Το Υ/Β "ΠΡΩΤΕΥΣ" φέρει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, SONAR και συστήματα ναυτιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό όπλων και είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο πρώτης γραμμής για επιχειρήσεις κατά πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων».
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου