Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Φωτονικός αισθητήρας με εφαρμογές στη βιοϊατρική από το Ι.Τ.Ε.

Στην ανάπτυξη εξελιγμένου φωτονικού αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να έχει εφαρμογές στην τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου, στη βιοϊατρική, ακόμα και στην αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία, προχώρησε το Εργαστήριο Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (Ι.Τ.Ε.), με επικεφαλής τον ερευνητή Β’ Βαθμίδας Σταύρο Πισσαδάκη.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου Εργαστηρίου προβλήθηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Φωτονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας "Optics & Photonics News".  Πρόκειται για ετήσια ανασκόπηση, η οποία εκδίδεται από τον διεθνή οργανισμό "Optical Society of America" (OSA) και περιλαμβάνει τις σημαντικότερες καινούργιες ανακαλύψεις στον τομέα της Φωτονικής, οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά το τρέχον έτος.
Οπως ανακοίνωσε το Ι.Τ.Ε., η προβληθείσα εργασία του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων αφορά στην πρώτη επίδειξη κατασκευής ανάγλυφων μικροδομών σκέδασης Bragg σε οπτικές ίνες φωτονικού χάσματος, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδη βάση για την ανάπτυξη αισθητηρίων οπτικών ινών. Μέρος των εν λόγω ερευνητικών αποτελεσμάτων είχε παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου 'Bragg Gratings Poling and Photosensitivity 2012' της OSA, το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο στο Colorado Springs των Η.Π.Α., αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.
Η ερευνητική ομάδα του Ι.Τ.Ε. χρησιμοποίησε κατεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία λέιζερ, σε συνδυασμό με εξελιγμένες τεχνικές διήθησης, για την εγχάραξη περιοδικών δομών στα τριχοειδή κανάλια των οπτικών ινών φωτονικού χάσματος, με μέγεθος μικρότερο από μισό εκατομμυριοστό του μέτρου. Οι εν λόγω οπτικές ίνες φωτονικού χάσματος, οι οποίες εμπεριέχουν τα ανάγλυφα φράγματα περίθλασης Bragg, χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αντοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 1.000 οC για αρκετές ώρες. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου είδους "ρηξικέλευθου" και εξωτικά ανθεκτικού φωτονικού αισθητήρα μπορεί να έχει σημαντικές και ποικίλες πρακτικές εφαρμογές, οι οποίες εκτείνονται από την τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου και τη βιοϊατρική, μέχρι την αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία. Ενδεικτικά, φωτονικοί αισθητήρες ανάγλυφων φραγμάτων Bragg μπορούν να ενσωματωθούν σε γεωτρύπανα μεγάλου βάθους ή εντός κινητήρων αεροσκαφών παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναπτυσσόμενες πιέσεις και θερμοκρασίες σε πραγματικό χρόνο.
Ηδη η ομάδα του δρος Πισσαδάκη εργάζεται για την εφαρμογή αυτών των εξελιγμένων, αισθητηρίων οπτικών ινών στην ανάπτυξη φορητών συστημάτων ανίχνευσης πρωτεϊνών, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου 'Εργαστήριο-μέσα-σε-μία-οπτική-ίνα' και στη μελέτη υάλινων τηγμάτων σε θερμοκρασίες άνω των 1.000 οC. Σημαντικοί συντελεστές σε αυτήν την ερευνητική εργασία ήταν η ειδική επιστήμονας σε αισθητήρες οπτικών ινών δρ Μαρία Κωνσταντάκη και οι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες δρ Paul Childs και δρ Michele Sozzi.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/12/2012) 
Link: http://www.haniotika-nea.gr/112741-texnologia-aixmis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου