Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Υπόμνημα κατοίκων για το ιατρείο Κολυμπαρίου

Το κτήριο του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Κολυμπαρίου

Το ιατρείο σήμερα
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η άρνηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου να παραχωρήσει το κτήριο του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Κολυμπαρίου για τη στέγαση του ιατρείου της περιοχής.
Το παράδοξο είναι ότι αυτήν τη στιγμή το κράτος πληρώνει ενοίκιο για τη στέγαση του ιατρείου σε ακατάλληλο κτήριο, ενώ μπορεί να μεταφερθεί, όπως ζητούν οι κάτοικοι, στον πρώην Αστυνομικό Σταθμό.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ρεπορτάζ των "Χανιώτικων νέων" στις 3 Ιουλίου 2012 είχε επισημανθεί ότι με τους κατοίκους συντάσσεται ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Αρχοντάκης, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια, έκανε αυτοψία στον χώρο στον οποίο λειτουργεί σήμερα το ιατρείο και τον έκρινε ακατάλληλο καθώς δεν διαθέτει ούτε καν αίθουσα αναμονής και από τότε ξεκίνησε τη διαδικασία μεταστέγασης του ιατρείου στο κτήριο του Αστυνομικού Σταθμού».
Ετσι, πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι Φορέων και κάτοικοι προχώρησαν σε κατάληψη του συγκεκριμένου κτηρίου, το οποίο άνοιξαν και καθάρισαν με στόχο να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η μεταστέγαση του ιατρείου. Αλλά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου έφτασε στο σημείο να ζητήσει αστυνομική επέμβαση για να εκκενωθεί το κτήριο του Αστυνομικού Σταθμού από τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη την ανακαίνιση του κτηρίου και μεταφορά των ειδών του ιατρείου.
Το γεγονός αυτό εξόργισε γιατρούς, κατοίκους και Φορείς της περιοχής, οι οποίοι συνέταξαν υπόμνημα το οποίο  έστειλαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας την παρέμβασή του, «ώστε να αποτραπεί η λήψη απόφασης, που θα οδηγήσει σε όλως ανεπιθύμητες συγκρουσιακές καταστάσεις».
Στο υπόμνημά τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πληροφορήθηκαν «όχι χωρίς έκπληξη και θλίψη πολλή, ότι με πρόσφατο εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου εντέλλεται η διά της αστυνομικής και εισαγγελικής  Αρχής "προστασία" του ακινήτου όπου είχε τη στέγη του ο πρώην Αστυνομικός Σταθμός Κολυμπαρίου από την "αυθαίρετη" κατάληψη του κτηρίου από τον Δήμο Πλατανιά, ώστε να αποφευχθεί η μετεγκατάσταση του π. ιατρείου Κολυμπαρίου στο ακίνητο αυτό». Εξηγούν ότι ευελπιστούν ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση και ενημερώνοθυν κάθε αρμόδιο, μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο κτήριο του πρώην Α.Τ.,  «έχει κτιστεί από το 1950 σε ένα από τα κτήματα της Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου που περιήλθαν στο Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών. Η ανέγερση του κτηρίου έγινε με συμβολή και προσωπική εργασία των κατοίκων Κολυμπαρίου, ακριβώς για να στεγάσει την υπηρεσία του Αστυνομικού Σταθμού. Από την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Κολυμπαρίου προ 6ετίας, το κτήριο παρέμεινε κλειστό, με αποτέλεσμα να υποστεί  φθορές».
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Ηδη», προσθέτουν, «από το 2007 υπεύθυνο κλιμάκιο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, μετά από αυτοψία του χώρου, έκρινε ακατάλληλο το οίκημα που στέγαζε το π. ιατρείο Κολυμπαρίου και εξέταζε τη μεταστέγασή του. Η Ιατρική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων επανήλθε στο πρόβλημα και με το υπ’ αριθμ. 1335/5-11-2010 έγγραφο προς τον δήμαρχο Πλατανιά σημειώνει:  "Σε επίσκεψή μας στο π.ι. Κολυμπαρίου διαπιστώσαμε την ακαταλληλότητα του κτηρίου. Αυτός ο χώρος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως π.ι. και μάλιστα διθέσιο. Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε άμεσα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει το π.ι. Κολυμπαρίου"».
Συνεχίζουν σημειώνοντας ότι
«προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε προ έτους και ο Δήμος Πλατανιά. Εχοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ιατρείου, άρχισε τις αναγκαίες νόμιμες διαδικασίες για την παραχώρηση σε αυτόν του κτηρίου του τέως Αστυνομικού Σταθμού, προφανώς προς ικανοποίηση του αυτονόητου, δηλ. της επιτακτικής ανάγκης για μεταστέγαση του ιατρείου, ώστε και οι νέες ανάγκες του ιατρείου να καλυφθούν και το Δημόσιο να απαλλαγεί από την καταβολή ενοικίου».
Ακόμη αναφέρουν ότι «η ανωτέρω Εταιρεία, στο πρόσφατο υπ’ αριθμ. 6346/11-10-2012 έγγραφό της προς το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι ακίνητα της αρμοδιότητάς της 'δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν στον Δήμο άνευ ανταλλάγματος'. Και το ακόμη πιο εξωφρενικό: Οτι προσεχώς 'θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκμίσθωση'  του κτηρίου. Που σημαίνει ότι το ιατρείο θα πρέπει να παραμείνει στο ακατάλληλο κτήριο και το κράτος να συνεχίσει να πληρώνει γι’ αυτό ενοίκιο!».
Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «για το Δημόσιο, αλλά  και για τον νέο Δήμο μας Πλατανιά, επωφελέστερη χρήση του κτηρίου του πρώην Σταθμού από τη στέγαση σε αυτό του ιατρείου, δεν μπορούμε να φανταστούμε και ότι τυχόν προσπάθεια ενοικίασης ή ίσως και πώλησης του κτηρίου σε τρίτους θα προσκρούσει στην κατηγορηματική και ανυποχώρητη αντίδραση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής. Ως εκ τούτου θεωρούμε αδιανόητο να τολμήσει οιοσδήποτε να συνάψει τέτοιου είδους σύμβαση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την ομόφωνη αυτή θέση μας. Ευελπιστούμε όμως ότι η αρμόδια Υπηρεσία δεν προτίθεται να προκαλέσει τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μας με το κράτος μας και μάλιστα στη δεινή θέση που βρισκόμαστε και αυτό και όλοι μας σήμερα».
Στη συνέχεια εξηγούν την ανάγκη μεταστέγασης του ιατρείου στο εν λόγω οίκημα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:
• Το Κολυμπάρι «είναι ένας τόπος ο οποίος αναπτυσσόμενος ταχύτατα χρειάζεται διαρκώς αυξανόμενη μέριμνα και βελτίωση των αναγκαίων Υπηρεσιών του κράτους».
• Τη λειτουργία από το 1968 της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης «το πρώτο αμιγώς Συνεδριακό Κέντρο της Ελλάδος, με πλέον των 2.000 πολυημέρων συνεδρίων στο ενεργητικό της, από τα οποία το 57% ήταν διεθνή, υψηλοτάτου επιπέδου».
• Το πλήθος των επισκεπτών του τόπου κατά την τουριστική περίοδο και το γεγονός ότι λίγα μόλις μέτρα από το αιτούμενο κτήριο υπάρχει νέο ξενοδοχείο με περισσότερες από 1.000 κλίνες, ενώ στο Κολυμπάρι, επίσης και στον πλησιόχωρο περίγυρο, διατίθενται συνολικά περί τις 3.500 κλίνες.
• Τα τροχαία ατυχήματα στην περιοχή.
• Το γεγονός ότι η περιοχή του Κολυμπαρίου απαρτίζεται από 17 κοινότητες, 50 οικισμούς και περίπου 6.000 κατοίκους κ.ά. Τέλος, δηλώνουν ότι ήδη έχουν αρχίσει  την ανακαίνιση του κτηρίου του πρώην Σταθμού και μεταφορά των ειδών του ιατρείου και «προτιθέμεθα να εκτελέσουμε, με προσφορά εργασίας και προμήθεια υλικών, κάθε πρόσθετο έργο, που οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες θα μας υποδείξουν, ώστε, όταν καταστεί τούτο εφικτό, το ιατρείο να μπορεί να λειτουργεί όπως χρειάζεται η περιοχή μας, δηλαδή επί 24ώρου βάσεως».
Το υπόμνημα υπογράφουν:
• Οι ιατροί π.ι. Κολυμπαρίου.
• Εξ ονόματος των κατοίκων Κολυμπαρίου: Επιτροπή Αγώνα Ενότητας Κολυμπαρίου, Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Κολυμπαρίου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κολυμπαρίου, Σύλλογοι Γονέων των Σχολείων Κολυμπαρίου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Κολυμπαρίου, Σύλλογος Επαγγελματιών Ενότητας Κολυμπαρίου και Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος 'Σπάθα' Κολυμπαρίου.
Επίσης, το υπογράφουν εκατοντάδες κάτοικοι. Το υπόμνημα κοινοποιείται προς: Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., υπουργό Υγείας, υπουργό Οικονομικών, διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, βουλευτές Ν. Χανίων, αντιπεριφερειάρχη Ν. Χανίων, δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πλατανιά, αστυνομικό διευθυντή Χανίων, εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/12/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/112747-dwste-lusi-gia-to-iatreio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου