Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Παράνομο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ - Απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Παράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη Δικαιοσύνη.
Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος - νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης, Νίκος Ντερμανάκης, «δεκτή έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συλλογική αγωγή του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης και κρίθηκε με την 1101/2012 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού ως παράνομο το τέλος αυτό το οποίο είχε επιβληθεί στους καταναλωτές με το άρθρο 53 νόμου 4021/2011. Ειδικότερα, βάσει της αγωγής αυτής του Ινστιτούτου κατά της ΔΕΗ, κρίθηκε από το Δικαστήριο ότι το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών θίγει τις συνταγματικές αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου. Με την απόφαση αυτή υποχρεώνεται πλέον η ΔΕΗ να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και να μην ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς ρεύματος που αυτή εκδίδει το τέλος αυτό».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή κατά της ΔΕΗ, κατόπιν της αγωγής του Ινστιτούτου Καταναλωτών εναντίον της, είναι άμεσα εκτελεστή και συνεπώς από σήμερα οι καταναλωτές δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν στη ΔΕΗ το έκτακτο αυτό τέλος (το οποίο καθιερώθηκε ως χαράτσι). Η ΔΕΗ έχει υποχρέωση πλέον να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους».
Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε στελέχους της ΔΕΗ να συμμορφωθεί στην άμεσα εκτελεστή αυτή δικαστική απόφαση κατάργησης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με τον νομικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης Ντερμανάκη Νικόλαο (τηλ.: 2821302117, 2821044474), «προκειμένου να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στη ΔΕΗ για παραβίαση της άμεσα εφαρμοστέας αυτής δικαστικής απόφασης».
Επίσης οι καταναλωτές «μετά από αυτήν τη σημαντική απόφαση που πέτυχε το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης κατά της ΔΕΗ, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επιστροφή των χρηματικών ποσών που κατέβαλαν κατά την τελευταία διετία για το παράνομο πλέον αυτό τέλος.
Σημειώνεται ότι το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών είχε επιβληθεί καθ' επίκληση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και κρίθηκε με την προαναφερθείσα απόφαση ως αντιτιθέμενο τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 5/12/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/112157-paranomo-to-xaratsi-mesw-tis-dei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου