Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα παραστάσεων στο Θέατρο Κυδωνία

Το πρόγραμμα παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Κυδωνία στα Χανιά τη σεζόν 2012-2012 ανακοίνωσε η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ:
-«Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο». Αντόνιο Ταμπούκι. Παραστάσεις από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2012.
-«Το Συμβάν». Τζον Κλάνσι. Παραστάσεις από 23 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2012.
-«Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη». Αργύρη Χιόνη. Παραστάσεις από 18 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2013.
-«Αστερισμοί». Nick Payne. Παραστάσεις από 29 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 2013.

Όλες οι παραστάσεις θα παίζονται στα χρονικά διαστήματα που αναφέραμε κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μμ.
Συγκεκριμένα:
1. Το θεατρικό έργο «Ζητούν τον κύριο Πιραντέλλο στο τηλέφωνο» (Il signor Pirandello è desiderato al telefono), γραμμένο το 1988, απηχεί την μακρόχρονη φιλολογική ενασχόληση, την προσωπική σχέση αγάπης και θαυμασμού του Αντόνιο Ταμπούκι για την εύθραυστη προσωπικότητα και το ιδιόρρυθμο λογοτεχνικό έργο του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα, όπως αυτό αναδύθηκε μέσα από το περίφημο μπαούλο του, 40 περίπου χρόνια μετά το θάνατό του. Το έργο μετέφρασε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούμια Όλγας Βερυκάκη, επεξεργασία ήχων και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμοί Μαρίας Μπαλαντίνου, με βοηθό σκηνοθέτη την Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Τις κούκλες της παράστασης κατασκεύασε ο Παύλος Νόβακ. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης και Αντώνης Παλιεράκης, ενώ στην παράσταση ακούγονται μαγνητοφωνημένες οι φωνές των ηθοποιών Χριστίνας Βεριβάκη, Γιώργου Γραμματικάκη, Ελπίδας Ζαμπετάκη και Πηνελόπης Τσιαμήτρου. Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Δήμου Χανίων στη μνήμη του συγγραφέα.
2. Ένας άνδρας στέκεται μέσα σε μια δέσμη φωτός μπροστά σε μια αίθουσα γεμάτη από αγνώστους που μόλις σταμάτησαν να μιλούν.
Έτσι αρχίζει «Το Συμβάν», μια απλή, αλλά τολμηρή, απόπειρα να απογυμνωθεί, μέσα στη διάρκεια μιας ώρας, η θεατρική παράσταση από όλα τα τεχνάσματά της, απορρίπτοντας χαρακτήρες, πλοκή, ψευδαίσθηση και συνηθισμένες σκηνικές πρακτικές, με σκοπό να αποκαλυφθεί όλη η απλότητα, η φτώχεια αλλά και η δύναμη της θεατρικής επαφής. Ο Διεθνής Τύπος είπε γι’ αυτόν τον βραβευμένο μονόλογο ότι είναι «ένα πανέξυπνο έργο που θα σας κάνει να σκεφτείτε» (Australian Stage), «ευφυές και απολαυστικό... ένα εγερτήριο κάλεσμα» (The Guardian), «εξαιρετική επίδειξη δεξιοτεχνίας» (The Scotsman), «μια υπέροχη θεατρική εμπειρία που θα σας συνοδεύει για καιρό» (Daily Mirror).
Κάτι που αρχίζει σαν μια τολμηρή, στιγμή προς στιγμή, ανάλυση της κοινής εμπειρίας ηθοποιού - θεατών, σύντομα εξελίσσεται à la Moebius σε μια περίπλοκη, ευρεία εξέταση της συλλογικής μας συμπεριφοράς σ’ αυτές τις παράξενες μέρες των αρχών του 21ου αιώνα. Πόσα από αυτά που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι μέρος μιας παράστασης; Σε ποιο βαθμό είναι αληθινά; Πόσο γνήσια είναι η δική μας συμπεριφορά; Μέχρι ποιου σημείου «παίζουμε» τους ρόλους του πολίτη, του επαναστάτη, του εραστή ή του φίλου;
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Κυδωνία, στις 25 Μαΐου 2012, και παρουσιάζεται τώρα ξανά σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ τους φωτισμούς κάνει η Μαρία Μπαλαντίνου. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο ηθοποιός Αντώνης Παλιεράκης.
3. Η παράσταση «Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη» έκανε πρεμιέρα την πρώτη Αυγούστου στο θέατρο του Κάστρου της Καβάλας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου και είναι μια θεατρική προσέγγιση στην ποίηση του Αργύρη Χιόνη. Η σκηνοθεσία, η ερμηνεία καθώς και η επιλογή των ποιημάτων που απαρτίζουν την παράσταση είναι του Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ η ταινία που τη συνοδεύει και προβάλλεται παράλληλα με τον λόγο του ποιητή γυρίστηκε από τον Σταύρο Ψυλλάκη. Τους ήχους της ταινίας επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ιατρόπουλος.
Στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ υπενθυμίζει ότι παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έτος 2009, στο θέατρο Κυδωνία, το σύνολο του θεατρικού έργου του Αργύρη Χιόνη, καθώς επίσης διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στις 8 Φεβρουαρίου του 2010. Ο Αργύρης Χιόνης, που κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του από το χωριό Βούβες Χανίων, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2011. Η παράσταση του θεάτρου μας «Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη» στο φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου είναι βεβαίως μια παρουσίαση της ποίησης του Αργύρη Χιόνη, όμως πάνω απ’ όλα είναι μια απόδοση χρέους σ’ έναν φίλο που έφυγε.
4. Το έργο «Αστερισμοί» του νέου σύγχρονου άγγλου δραματουργού Nick Payne παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση. Για το έργο, που ανέβηκε πρόσφατα από το Royal Court του Λονδίνου με μεγάλη επιτυχία, θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση από την εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου