Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Εκτός κονδυλίων για έρευνα η Κρήτη;

Εκτός κονδυλίων για τεχνολογία και έρευνα μένει η Κρήτη; Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Περιφέρειας, η οποία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Αφορμή για να έρθει το ζήτημα αυτό στην επικαιρότητα, έδωσε η τεχνική συνάντηση, που οργάνωσαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η Περιφέρεια Κρήτης και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διαμόρφωση του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που η Περιφέρεια θα υποβάλει προς έγκριση στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, τόνισε: «Ήδη έχουμε διαμαρτυρηθεί στα αρμόδια όργανα για το απαράδεκτο γεγονός ότι στις συζητήσεις που γίνονται για τη νέα προγραμματική περίοδο σε κεντρικό επίπεδο, η Κρήτη να μην αναφέρεται στα κονδύλια για την τεχνολογία και την έρευνα. Η Κρήτη θα διεκδικήσει όσα της αναλογούν καθώς κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πορεία και το έργο των τεχνολογικών και ερευνητικών της ιδρυμάτων».
Στη δική της τοποθέτηση η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Μαρία Κασωτάκη, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της «έξυπνης εξειδίκευσης» και στο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης για να είναι έτοιμη, αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της νέας προγραμματικής περιόδου.
Σύμφωνα με την ίδια η νέα πολιτική συνοχής όπου εντάσσονται η καινοτομία και η «έξυπνη εξειδίκευση», έχει ένα μεγάλο ζητούμενο: την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις 11 θεματικές προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, οι τέσσερις πρώτες των οποίων έχουν άμεση σχέση με την καινοτομία (ενίσχυση της έρευνας, τεχνολογία της επικοινωνίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου).
Η ίδια τόνισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
-στην κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την καινοτομία
-στη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος
-στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος (κλιματική αλλαγή) και
-στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων.
Σε παρέμβαση του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρέιφ επεσήμανε ότι το ζητούμενο της «έξυπνης εξειδίκευσης» είναι η συνεισφορά στη εν γένει ανάπτυξη και τόνισε ότι η βραχυχρόνια η ανάπτυξη των Περιφερειών πρέπει να γίνεται μέσα από τις επενδύσεις.
Στην εκδήλωση, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα διασύνδεσης της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, μίλησαν ακόμα καθηγητές του Αριστοτελείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και ο γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Με την ευκαιρία, η Περιφέρεια αναφέρεται στην απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, «να συστήσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της αιρετής Περιφέρειας το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΠΣΚΚ), υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση» και εξηγεί: «Η καινοτομία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 και η εναρμόνισή της με την «έξυπνη εξειδίκευση» θα χρηματοδοτήσει μια σειρά δράσεων που δύνανται ν' αλλάξουν και ν' απογειώσουν το αναπτυξιακό τοπίο της Κρήτης».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/109015-ektos-konduliwn-gia-texnologia-i-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου