Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η οικονομία διαμοιρασμού και το ζητούμενο

Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο μια νέα μορφή οικονομίας στον χώρο του τουρισμού, η οικονομία διαμοιρασμού, που επιτρέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου airbnb. Ακόμα και το δημοφιλές Booking μέσω του οποίου μπορείς να κάνεις κράτηση σε ξενοδοχείο ή επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων, έχει “ανοίξει” σε ιδιοκτήτες σπιτιών – διαμερισμάτων επιτρέποντας τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους.
Είναι, λοιπόν, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και που, όπως είναι λογικό σε ο,τιδήποτε νέο, έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς.
Είναι μια πραγματικότητα που έχει δώσει διέξοδο σε πολίτες οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους ή και σε ανέργους που έτυχε να έχουν ένα σπίτι ή ένα εξοχικό. Αλλά ακόμα και σε ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν με χαμηλό κόστος τις διακοπές τους.
Παράλληλα, όμως, έχει φέρει σε αδιέξοδο εκπαιδευτικούς και φοιτητές που δεν μπορούν εύκολα να βρουν σπίτι να ενοικιάσουν. Ή ακόμα και να βρουν, θα πληρώνουν ακριβό ενοίκιο καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει φέρει και αυξήσεις στα ενοίκια.
Είναι η ίδια αυτή μορφή νέας οικονομίας που, επιπλέον, έχει δημιουργήσει έναν νέο επαγγελματικό κλάδο: Αυτό των εταιρειών που διαχειρίζονται ακίνητα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να τα αναθέσουν σε τρίτους από το να μπουν οι ίδιοι στη διαδικασία για: κρατήσεις, υποδοχή, καθαριότητα, κ.ά.
Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η “χρυσή τομή” ώστε παράλληλα με τη νέα αυτή μορφή οικονομίας να στηριχθούν από την Πολιτεία οι παραδοσιακοί κλάδοι του τουρισμού (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα κ.ά.) αλλά και να μην εξαφανιστούν τα προς ενοικίαση σπίτια. Γιατί, όπως επισημάνθηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ των “Χ.ν.”, το Airbnb «έχει επηρεάσει τις διανυκτερεύσεις, όπως έχει επηρεάσει όλη την τουριστική βιομηχανία σε όλο τον κόσμο και έχει αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα. Δηλαδή έχει κάνει τους πελάτες πιο απαιτητικούς, έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό, έχει δώσει την δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους που δεν είναι ξενοδόχοι και είχαν ένα μικρό σπιτάκι, να το ενοικιάσουν.
Ολες αυτές οι αλλαγές είναι σαρωτικές και πολύ μεγάλες και θα φανούν τα επόμενα χρόνια στο πώς θα κινηθεί η τουριστική βιομηχανία».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 29/6/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-ikonomia-diamirasmou-ke-to-zitoumeno/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου