Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παγιαυλάς, πρόεδρος της ΓΑΙΑ και πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής

Εφυγε την Τετάρτη από τη ζωή ένας από τους πρωτοπόρους Χανιώτες βιοκαλλιεργητές, ο Νίκος Παγιαυλάς, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συνεταιρισμού Παραγωγών και Καταναλωτών “ΓΑΙΑ” και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων.
Ο Νίκος Παγιαυλάς το 1994 παρακολούθησε ένα σεμινάριο για τη βιολογική καλλιέργεια και ξεκίνησε να καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά στο νομό Χανίων, μόνο από ντόπιες ποικιλίες. Το 2010 βραβεύτηκε από το Γαστρονόμο για την προσφορά του στον χώρο της βιοκαλλιέργειας και για τα κηπευτικά του.
Τότε, στην ομιλία του, είχε πει: «Φοβόμουν ένα πράγμα: πώς η φύση θα συνεργαστεί μαζί μου. Πώς θα αντιμετωπίσω τα ζιζάνια, τα έντομα, τους μύκητες. Τι είδους παραγωγή θα είχα και πόση. Από την αρχή κιόλας, αποδείχτηκε ότι η φύση συνεργάζεται. Αρκεί να της δώσεις την ευκαιρία και θα σου ανταποδώσει αυτά που με σεβασμό ζητάς. Έστω και αν χρειαστεί να δουλέψεις περισσότερο».
Παράλληλα, ο Νίκος Παγιαυλάς ως ανήσυχο πνεύμα δεν έπαψε με παρεμβάσεις και αρθρογραφία του να αγωνίζεται για το περιβάλλον και το κοινό καλό. Αρθρα του και σχόλιά του φιλοξενούσαν τα “Χανιώτικα νέα”, ενώ ο ίδιος είχε παλαιότερα εκπομπή στην ΕΡΑ Χανίων ενώ συμμετείχε σε εκπομπές για τη βιολογική γεωργία στο “Δίκτυο fm”.
Eπίσης, είχε δημιουργήσει και ιστολόγιο (https://npgls.blogspot.com/) μέσα από το οποίο σχολίαζε τα κακώς κείμενα.
Ο Νίκος Παγιαυλάς πέθανε σε ηλικία 58 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 28 Ιουνίου. Η Εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί ώρα 3 μμ. στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Κατσιφαριανών και θα ταφεί στο εκεί κοιμητήριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 27/6/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/efige-apo-ti-zoi-o-nikos-pagiavlas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου