Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Καινοτομία και διακρίσεις για το φρέσκο αβοκάντο

Το μήνυμα ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα ανοίγουν νέους δρόμους στον αγροτοδιατροφικό τομέα έστειλε διαγωνισμός ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την υποστήριξη της Ολλανδικής πρεσβείας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ).
Κατά τον διαγωνισμό, σημαντική διάκριση πέτυχε χανιώτικη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο αβοκάντο.
Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μάνος Λεράκης από τη start-up AVOEL, η οποία έπειτα από 3 έτη ερευνητικής δουλειάς, κατάφερε να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο αβοκάντο.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.avoel.com) «το 1971 η οικογένεια Λεράκη αποφάσισε να δημιουργήσει μια από τις πρώτες φυτείες Αβοκάντο της Κρήτης στην περιοχή Μουρνιές στα Χανιά. Το ήπιο υποτροπικό κλίμα της Κρητικής γη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής έκαναν γρήγορα μια δύσκολη καλλιέργεια επιτυχημένη. Η καλλιέργεια αυτή ακόμα και σήμερα αποδίδει άνω των 5 τόνων καρπού ανά έτος και αποτελεί ένα ποσοστό της πρώτης ύλης των προϊόντων μας».
Ως προς το σήμερα αναφέρεται ότι «η  Εταιρεία AVOEL, μετά από 3 έτη ερευνητικής δουλειάς, κατάφερε να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο Αβοκάντο την οποία το κοινό μπορεί να απολαύσει παίρνοντας όλα τα ευεργετικά στοιχεία του φρέσκου πολτού σε ιδιαίτερες γεύσεις Κρητικής & Μεσογειακής Διατροφής. Οι καταναλωτές μπορούν με τα προϊόντα μας να αντικαταστήσουν τροφές βασισμένες σε σκόνες, σε τεχνητά χρώματα και σε πρόσθετα ζωικής προέλευσης, με προϊόντα φυτικής προέλευσης».
Οπως ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου  “Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship” που πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως τις 8 Ιουνίου και στο οποίο επιλέχθηκαν να συμμετέχουν συνολικά 8 επιχειρήσεις και ομάδες (start-ups) με δραστηριότητα στους τομείς της αγρο-διατροφής και αγρο/βιο-τεχνολογίας.
Το Masterclass είναι πρωτοβουλία και υποστηρίζεται από την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και τον οργανισμό StartLife, ο οποίος εδρεύει στο Wageningen της Ολλανδίας. Φέτος, τοπικοί συν-διοργανωτές ήταν το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο  Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Το Masterclass είχε ως στόχο να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις να διατυπώσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες, να δικτυωθούν και να εξερευνήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.
Οι επιχειρήσεις και οι ομάδες που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έλαβαν καθοδήγηση και εκπαίδευση από Ολλανδούς ειδικούς από το Wageningen UR (University and Research Center). Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου, οι start-ups διαγωνίστηκαν σ’ ένα pitching event όπου επιλέχθηκε ο νικητής. Οι start-ups παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, το οποίο επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (Masterclass), σε ένα κοινό από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγρο-διατροφής. 
Η νικήτρια ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υποστήριξης από τον οργανισμό StartLife, το οποίο θα λάβει χώρα στο Wageningen για διάστημα 4-6 εβδομάδων, όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια και να λάβει εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση.
Το Masterclass υλοποιήθηκε από την StartLife, έναν Ολλανδικό οργανισμό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό τομέα. 
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός προϊόντων αγροδιατροφής στην Ευρώπη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Caspar Veldkamp. «Όμως χρειάζεται να δοθεί ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Έχουμε την πείρα που χρειάζεται αυτή η ώθηση και είμαστε ευτυχείς να μοιραζόμαστε τη γνώση μας μαζί σας. Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τα ταλέντα αυτά που θα δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Agri-Food Masterclass δημιουργήθηκε για να δώσει ώθηση στο ταλέντο και να προάγει την επιχειρηματικότητα. Επιθυμούμε να υποστηρίξουμε τα περιφερειακά δίκτυα στην Ελλάδα, βοηθώντας τα να καλλιεργήσουν περαιτέρω την  επιχειρηματική σκέψη. Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: "Εθνος", 16/6/2018) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου