Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Μεγάλη επιτυχία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ - Στα Χανιά το Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γέφυρα που συνδέει το χθες με το αύριο αποτελούν τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης, τα οποία έχουν ενωθεί κάτω από το έμβλημα του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων.
Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης, ο πρόεδρός του και ιδιοκτήτης του ιστορικού καφέ: «Κήπος» των Χανίων, Βασίλης Σταθάκης, με τους συνεργάτες του, πέτυχε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τα Χανιά και την Ελλάδα:
Το 2020 τα Χανιά θα φιλοξενήσουν το 10ο ετήσιο συμβουλευτικό Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης!
Σε αυτό θα συμμετέχουν –εκτός των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης- εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, κλπ.
Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου προ ημερών στο ιστορικό καφέ: «Κήπος» στον δημοτικό κήπο των Χανίων.
Ηταν –όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη-  τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν στο ετήσιο forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» που έγινε στη μεσαιωνική πόλη Luca της Ιταλίας, ο ιδιοκτήτης του καφέ «Κήπος» Βασίλης Σταθάκης, όπου ήταν καλεσμένος ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης συζήτησε με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλφρέντας Ζόμαντας και τον εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών τον Στέφανο Ντομινιόνι την ιδέα να φιλοξενηθεί το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» στα Χανιά, το 2020.
Οι απαντήσεις ήταν καταρχήν ενθαρρυντικές. Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε επαφές με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν ενδιαφέρον.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρώπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας, σε χρόνους ασφυκτικούς. Στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο φτιάχτηκε και το video της ελληνικής υποψηφιότητας (www.youtube.com/watch?v=GXhsfcD5zfw) σε επιμέλεια της Βίκης Αρβελάκη.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Λουξεμβούργο που κέρδισε τις εντυπώσεις και το Συνέδριο.
Ο Βασίλης Σταθάκης ως Ιδρυτής και Πρόεδρος των Ιστορικών Καφέ Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, πάντα με τη βοήθεια της Διεύθυνσης και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, έχει ξεκινήσει και διαδικασία ώστε η 8η Απριλίου να καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα Ιστορικών Καφέ.
Το Επιμελητήριο Χανίων θα  δημιουργήσει Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, προσωπικότητες του πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων.
Από τη μεριά του ο Δήμος Χανίων, θα καταρτίσει χάρτη με εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.
Στη συνέντευξη Τύπου που έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις μίλησαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Καλαμαντής, η Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαριάνθη Αναστασιάδου, ο  Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA), Βασίλης Σταθάκη.
Χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
Τον συντονισμό είχε η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Τύπου του Συνδέσμου, δημοσιογράφος, Μαρία Μυστακίδου.
Πως, όμως, δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος των ιστορικών καφέ;
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο ιδιοκτήτης του καφέ «Κήπος» Βασίλης Σταθάκη ο οποίος ταξίδεψε στην Ευρώπη και ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των άλλων ιστορικών καφέ, προκειμένου το όραμά του να το κάνει  πραγματικότητα.
Σήμερα, μερικά από τα διασημότερα ιστορικά καφέ της Ευρώπης συμμετέχουν στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο.
Συνολικά μέχρι σήμερα, στον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης είναι μέλη περίπου 35 Ιστορικά Καφέ από 10 χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία και Μάλτα.
Ανάμεσά τους είναι: Το Καφέ «Κήπος» των Χανίων που με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του Βασίλη Σταθάκη δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος του οποίου είναι πρόεδρος, το Les Deux Magots του Παρισιού, το Café New York της Βουδαπέστης, το Café Stefanka της Μπρατισλάβα, το Café La Calcina της Βενετίας, το Grancaffe Quadri της Βενετίας, το Café Santa Cruz της Κοίμπρα της Πορτογαλίας, το Caffe Cordina της Βαλέτα της Μάλτας, το Mazestic στο Πόρτο της Πορτογαλίας, το Casino στο Σαντιάγκο της Ισπανίας κ.α.
Το καφέ “Κήπος” λειτουργεί ανελλιπώς από το 1870, στην καρδιά της πόλης των Χανίων, ως σημείο αναφοράς σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των  τεχνών, αλλά και της πολιτικής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ για αρκετά χρόνια στέγαζε στον χώρο του τη Βουλή της Κρητικής Πολιτείας (1898). Ηταν και παραμένει το επίκεντρο πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου που έχει πληροφορίες για τις δράσεις του αλλά και λίστα με όλα τα καφέ είναι: https://www.ehica.eu
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου