Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στα Χανιά

Την ανηφόρα έχουν πάρει -για άλλη μια φορά- οι τιμές των καυσίμων προκαλώντας τις αντιδράσεις των βενζινοπωλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η υψηλή τιμή της βενζίνης στα Χανιά ήταν 1,83 ευρώ το λίτρο.
Οι λόγοι για την κατάσταση αυτή σχετίζονται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, αλλά και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που στην Ελλάδα είναι πιο υψηλός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι οδηγοί και στα Χανιά, όπως μας λένε βενζινοπώλες, τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα και μέχρι να πληρωθούν, περιορίζουν τις μετακινήσεις τους καθώς ο μισθός τους πολλές φορές δεν επαρκεί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλη Κώτσο, «όντως υπάρχουν αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των καυσίμων. Είναι αυξήσεις οι οποίες προέρχονται από αυτά που επηρεάζουν πάντα τις τιμές των καυσίμων: δηλαδή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, διεθνείς τιμές πετρελαίου».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει πληροφορίες για καρτέλ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Οπως είπε ο κ. Κώτσος, «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ο κατώτατος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι 36 λεπτά ανά λίτρο, αλλά η Ελλάδα τον έχει στα 67 λεπτά. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον Ειδικό Φόρο τουλάχιστον κατά 31 ή 32 λεπτά και έτσι οι τιμές θα πέσουν πάνω από 50 λεπτά. Είναι κάτι στο οποίο ήδη θα έπρεπε να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο για να ελαφρύνει τον Ελληνα καταναλωτή κάτω από τις παρούσες συνθήκες, αλλά ενδεχομένως για να βάλει και περισσότερα χρήματα στο ταμείο του από αυτή την έμμεση φορολογία των καυσίμων διότι, όπως όλοι ξέρουμε, η αύξηση της κατανάλωσης έχει και το ανάλογο κέρδος».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών σημείωσε ότι χθες στα Χανιά οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,70 ευρώ μέχρι 1,83 ευρώ και ότι σε συνάντησή τους οι βενζινοπώλες την περασμένη εβδομάδα με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού κ. Στουρνάρα, έθιξαν και το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τους πρατηριούχους μέχρι το φθινόπωρο, ενώ δεν απέκλεισε μέχρι τότε να προγραμματιστούν νέες κινητοποιήσεις.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στο Ηράκλειο. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, «διαμαρτύρεται έντονα για τις απανωτές αυξήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων» και συνεχίζει: «Εν όψει της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου, η οποία κρίνεται σημαντική ως πηγή εσόδων για την οικονομία της χώρας μας δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, διαπιστώνεται αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών των καυσίμων καθημερινά στα τιμολόγιά μας. Οι πολίτες της χώρας μας, αλλά και το τουριστικό κοινό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη σημαντική αυτή οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τις αυξήσεις. Οι πρατηριούχοι με τη σειρά τους υφίστανται και αυτοί τις αρνητικές συνέπειες των  αυξήσεων καθώς χωρίς καν να ευθύνονται υπόκεινται σε παράπονα και διαμαρτυρίες από τους καταναλωτές καθημερινά.
Οι πωλήσεις μειώνονται, τα πρατήρια αδυνατούν να επιβιώσουν και όλα αυτά συνεπάγονται και τη μείωση των εσόδων του Δημοσίου».
Καταλήγοντας ζητά «επιτακτικά τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και την άρση επιβολής Φ.Π.Α. επί των Ε.Φ.Κ., μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει την τσέπη του καταναλωτή».
Την ανακοίνωση υπογράφουν για το Δ.Σ. του Συνδέσμου, Λυκούργος Σαμόλης και ο γενικός γραμματέας Εμμανουήλ Δανδάλης.
(Χανιώτικα νέα - 23/5/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου