Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Δεκάδες μουσεία - δείγματα πολιτισμού στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Δείγμα πολιτισμού αποτελούν τα 65 συνολικά, μικρά ή μεγάλα μουσεία του νομού Χανίων τα οποία μεταλαμπαδεύουν την ιστορική μνήμη, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μουσείο Τυπογραφίας των "Χανιώτικων νέων".
Ολα, έχουν αναπτυχθεί με τον μόχθο, το μεράκι και τη στήριξη των ανθρώπων τους και αποτελούν δείγμα πολιτισμού για τα Χανιά. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, κάποια -τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο- "στενάζουν" σε μικρούς χώρους όπως το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ή ανοιγοκλείνουν όπως το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, το οποίο έχει εγκαινιαστεί δύο φορές, αναφέρεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς, αλλά οι επισκέπτες συναντούν ξανά κλειστές πόρτες!
Αφορμή για την εκδήλωση, που περιλάμβανε και ξεναγήσεις στον μαγευτικό κόσμο της τυπογραφίας, ήταν η διεθνής ημέρα μουσείων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της υπεύθυνης του Μουσείου, Ελιας Κουμή, η οποία αφού υπογράμμισε ότι το Μουσείο Τυπογραφίας ιδρύθηκε πριν από 8 χρόνια με τις προσπάθειες του Γιάννη Γαρεδάκη και της συζύγου του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 2 σημαντικούς δωρητές που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, τους: Βασίλη Καλαϊτζή Μουντάκη και Κώστα Τζωρτζάκη.
«Το Μουσείο όχι μόνο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσπαθεί να επιβιώσει και να κάνει ό,τι καλύτερο ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία αλλά έχει αγκαλιαστεί και από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να το στηρίξουν και να του δώσουν τη θέση που αξίζει πλέον και ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα μουσεία», εξήγησε η κα Κουμή.
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Για τα μουσεία του νομού μίλησε ο σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας του νομού Χανίων, συγγραφέας, Χάρης Στρατιδάκης, που σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ τόνισε: «Παρουσιάσαμε πρακτικά 65 προσπάθειες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, με μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια σε όλη την ύπαιθρο και βεβαίως στην πόλη των Χανίων. Είναι μουσεία κάθε είδους, από τα πιο εξειδικευμένα όπως αυτό εδώ, το καταπληκτικό Μουσείο Τυπογραφίας, μέχρι το Μουσείο Ακριτών της Παλαιόχωρας. Και, βεβαίως, μουσεία αρχαιολογικά, λαογραφικά, εθνολογικά, μέχρι και αθλητικά. Συγκροτούν μια εξαιρετική προσπάθεια η οποία δεν έχει γίνει με κάποιο αυτοματικό τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι πίσω από αυτές τις προσπάθειες. Το Μουσείο Τυπογραφίας το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα -στην πρώτη πεντάδα, αν όχι τριάδα, της Ευρώπης- έχει πίσω του τους ανθρώπους των "Χανιώτικων νέων" και, βεβαίως, το ζεύγος Γαρεδάκη. Κάθε μουσείο - μέχρι τη μικρότερη συλλογή στο τελευταίο χωριό του Νομού Χανίων έχει πίσω του εθελοντές οι οποίοι έχουν προσφέρει χρόνο, χρήμα και προσωπική εργασία. Μ’ αυτή την έννοια, οι 65 προσπάθειες όλων των διαμετρημάτων, αποτελούν ένα δείγμα του πολιτισμού συνολικά του νομού Χανίων και θα πρέπει να ενισχυθούν όχι μόνο από το κράτος που δεν στάθηκε ποτέ δίπλα τους ή δεν στάθηκε ποτέ σοβαρός αρωγός αλλά από τις ίδιες τις κοινωνίες οι οποίες αποδεικνύουν με την ενίσχυσή τους ότι έχουν ιστορική μνήμη που θέλουν να τη μεταδώσουν και στις επόμενες γενιές».
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Στρατιδάκης εξήγησε ότι το έναυσμα για το θέμα της ομιλίας του δόθηκε από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2011 στα "Χανιώτικα νέα" από τον συνεργάτη της εφημερίδας Αντώνη Πλυμάκη για τις συλλογές και τα μουσεία των Χανίων.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε μουσείο και μουσειακή συλλογή ενώ, μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι ακόλουθες επισημάνσεις του:
•Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου έχει το πλεονέκτημα ότι έχει λίγο υλικό και ως εκ τούτου δεν κουράζει.
•Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή διαθέτει μια σημαντική συλλογή, όχι τόσο γνωστή.
•Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα ενεργό μουσείο με τους μαθητές που το επισκέπτονται να μένουν εντυπωσιασμένοι από τις ξεναγήσεις και τη γνωριμία τους με την ιστορία της τυπογραφίας αλλά και τη διαδικασία της εκτύπωσης.
•Το Μουσείο Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς αφορά έναν δυναμικό άνθρωπο με σημαντικό έργο.
•Το Μουσείο Ελιάς στις Βούβες δείχνει πως η τοπική κοινωνία αξιοποίησε ένα ιστορικό ελαιόδεντρο της περιοχής και προχώρησε στην ίδρυση του μουσείου.
•Το Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιείας στο Κολυμπάρι πρέπει να εξασφαλιστεί τρόπος να παραμένει ανοιχτό.
ΤΑ… ΠΛΗΝ
Παράλληλα ο ομιλητής επισήμανε και «κακώς κείμενα» σε μουσεία της πόλης και της υπαίθρου, η αποκατάσταση των οποίων από τους αρμοδίους έχει μεγάλη σημασία:
•Δεν αποτελεί τιμή για τα Χανιά η κατάσταση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης το οποίο στενάζει στον χώρο στον οποίο στεγάζεται και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.
•Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Θερίσου, επισκέπτες έχουν γράψει αρνητικά σχόλια για την έλλειψη καθαριότητας.
•Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων αναφέρεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς αλλά παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια. Ηδη έχει εγκαινιαστεί δύο φορές και όταν ξανανοίξει θα εγκαινιαστεί και τρίτη.
ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ
Ο κ. Στρατιδάκης αναφέρθηκε και σε υπό ίδρυση μουσεία όπως το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, το Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές και το Κέντρο Προφορικής Ιστορίας Ραμνής αλλά και σε μουσεία που ανακοινώθηκε η ίδρυσή τους αλλά δεν προχώρησε: Λαογραφικό στον Αγιο Ιωάννη Ελεήμονα, Κινηματογραφικό Μουσείο Σταυρού (Γουόλτερ Λάσαλι) και Λαογραφικό Στερνών.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ανάγκη συνένωσης των λαογραφικών συλλογών για την ίδρυση ενός Ιστορικού Μουσείου της Πόλης των Χανίων.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις ατομικές συλλογές, υπογράμμισε ότι αποτελεί σημαντική απώλεια η καταστροφή υλικού του κ. Βασίλη Καλαϊτζή Μουντάκη από πυρκαγιά ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συλλογή του Αντώνη Πλυμάκη για τα Λευκά Ορη.
Επίσης, αναφέρθηκε στον αείμνηστο συνεργάτη των Χανιώτικων νέων Μιχάλη Γρηγοράκη για τη σημαντική συγγραφική δουλειά του σε θέματα σχετικά με τη λαογραφία των Χανίων, αλλά και στη στήλη "Φανταστικό Μουσείο" που δημοσιεύεται κάθε Σάββατο στο εβδομαδιαίο ένθετο των "Χ.Ν." "διαδρομές" και συνδέει το αναγνωστικό κοινό με τους σημαντικότερους πίνακες και τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
Τέλος, σε παρέμβασή του ο εμπνευστής - ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννης Γαρεδάκης, έκανε ξεχωριστή αναφορά στη σημαντική και σπάνια συλλογή του Κώστα Τζωρτζάκη ο οποίος την έχει διαμοιράσει με βάση την κατά περίπτωση θεματολογία της στα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό - Βυζαντινή Συλλογή, Ναυτικό και Τυπογραφίας).
(Χανιώτικα νέα - 20/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/121526-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου