Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ανάπτυξη με συνδυασμό τουρισμού - εκπαίδευσης προτείνεται σε παγκρήτια δημοσκόπηση

Πρωταγωνιστικό παράγοντα στην οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας θεωρούν τον τουρισμό οι κάτοικοι της Κρήτης που απάντησαν σε παγκρήτια δημοσκόπηση του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την παρεχόμενη εκπαίδευση από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας καθώς σε ποσοστό 51,4% θεωρούν ότι χρήζει βελτίωσης. Μάλιστα, από τις απαντήσεις προκύπτει επιθυμία μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της Κρήτης για
συνδυασμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης με το τουριστικό προϊόν, δηλαδή για ανάπτυξη της τουριστικής Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνουν η παρεχόμενη εκπαίδευση να δώσει έμφαση στους τομείς της Διοίκησης, της Τεχνολογίας, του Μάρκετινγκ, των Τουριστικών Επιστημών και της Γλώσσας (αρχαίας και νέας). Η έρευνα καταγραφής της κοινής γνώμης στην Κρήτη διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia School of Management Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη. Το β’ μέρος της δημοσκόπησης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ το α’ μέρος δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου στα "Χανιώτικα νέα". Οπως σημειώνουν οι κ. Ματαλλιωτάκης και Ζοπουνίδης, «οι πολίτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό (86,8%) επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των τουριστών στο νησί. Το 12,2% του δείγματος δήλωσε ότι ο τουρισμός στην Κρήτη πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο αριθμός των τουριστών πρέπει να μειωθεί». Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, οι κ. Ματαλλιωτάκης και Ζοπουνίδης επισημαίνουν ότι «οι ερωτηθέντες κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση κυρίως στον τουρισμό (38,3%), στο εμπόριο (22,7%). Ακολουθούν οι ιατρικές υπηρεσίες (19,7%), η δημόσια διοίκηση (17,5%).
Γ. Ματαλλιωτάκης
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ακόμα οι κ. Ματαλλιωτάκης και Ζοπουνίδης υπογραμμίζουν ότι «αισιόδοξοι
εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με τις δυνατότητες που μπορούν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα τους στο διεθνή χώρο καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 73,8% υποστηρίζει ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολύ προηγμένες χώρες στον τομέα του εμπορίου». Ως προς τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα επικρατεί η αίσθηση σε ποσοστό 52,0% ότι επιβαρύνει αρκετά τις υπάρχουσες επιχειρήσεις χωρίς να τους αφήνει έτσι περιθώρια ανάπτυξης. Συγχρόνως το 43,4% των πολιτών θεωρεί πως η υπάρχουσα φορολογική πολιτική λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη.
Κ. Ζοπουνίδης
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του διδάσκοντος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή Κων/νου Ζοπουνίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης. Η οργάνωση της έρευνας, η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η επίβλεψη συλλογής των στοιχείων έγινε από τον Γ. Ματαλλιωτάκη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 13 - 15 Μαρτίου 2013.Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 938 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2011. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Ηλικίες: από 18 ετών έως 60+.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/120980-anaptuksi-me-sunduasmo-tourismou-ekpaideusis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου