Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Επίκαιρα μηνύματα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ χθες οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης αλλά τα μηνύματα των ηρώων που πολέμησαν τους κατακτητές την εποχή εκείνη έχουν μείνει στην αθανασία και, στην εποχή μας, παραμένουν ιδιαιτέρως επίκαιρα.
ΣΕ ΑΥΤΑ αναφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με την ευαιρία της παρουσίασης του λευκώματος "Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940- 1945", ο  δήμαρχος Ανωγείων και προέδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Σωκράτης  Κεφαλογιάννη.
ΕΙΠΕ χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης,  ότι«η χιτλερική Γερμανία για τριάμισι χρόνια όχι μόνον λεηλατούσε την Ελλάδα αλλά την υποχρέωσε να της καταβάλλει αναγκαστικό δάνειο το οποίο δεν αποπλήρωσε ποτέ. Σύμφωνα με το Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο για τις οφειλές, η Γερμανία χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα ανεξόφλητες υποχρεώσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημιώσεις ενώ εκρεμεί  επίσης, η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν- έκλεψαν οι χιτλερικοί από Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας».
ΓΙΑ ΝΑ προσθέσει: «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη και κάτι άλλο, να μελετούμε με προσοχή και νηφαλιότητα τις διαφορετικές όψεις της ανθρώπινης φύσης, τις καθημερινές ανθρώπινες συμπεριφορές και να μην τις θεωρούμε όλες φυσικές και αυτονόητες.Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να αντιστεκόμαστε να πολεμούμε και να καταγγέλλουμε κάθε φαινόμενο που εκφράζει, εκδηλώνει, υποκρύπτει η παρακινεί το ρατσισμό, την βία, την ξενοφοβία, την διαφορετικότητα, το «άλλο»Γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί λαοί, ή άτομα, ή οργανωμένες ομάδες συμβαίνει να θεωρούν περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, «ότι κάθε ξένος είναι εχθρός». Αυτή η πεποίθηση βρίσκεται στο βάθος της ψυχής σαν μια λανθάνουσα μόλυνση. Όταν όμως αυτή η ανομολόγητη σκέψη αποτελέσει την μείζονα κυρίαρχη σκέψη ενός συλλογισμού τότε, στο τέλος της αλυσίδας βρίσκεται η φρίκη και η κτηνωδία των ολοκαυτωμάτων».
ΕΠΙΚΑΙΡΑ, λοιπόν και σήμερα τα μηνύματα από τη Μάχη της Κρήτης και από τη θυσία των ηρώων της εποχής εκείνης. Γι΄αυτό και είναι αναγκαίο η ιστορική μνήμη να διατηρηθεί ζωντανή και να περιέλθει σε γνώση της νέας γενιάς. Γιατί η ιστορία όχι μόνον διδάσκει αλλά και καθορίζει το σήμερα και το αύριο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/5/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου