Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Γαλάζιες σημαίες σε 20 παραλίες στον Νομό Χανίων

Με 20 γαλάζιες σημαίες βραβεύεται φέτος ο νομός Χανίων.
Οπως ανακοίνωσε επισήμως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι παραλίες στον Νομό Χανίων που διακρίνονται με γαλάζια σημαία είναι:
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, Μαιστράλι, Καλύβες Ξυδά, Κυανή Ακτή, Καβρός, Περαστικός.
ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ: Φαλάσαρνα.
ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Πλατανιάς, Παραλία Λιμανάκι, Κολυμπάρι.
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Σταλός, Αγιοι Απόστολοι 1, Αγιοι Απόστολοι 2, Χρυσή Ακτή,
Αγ. Μαρίνα, Καλαμάκι, Νέα Χώρα, Μαράθι, Σταυρός, Αγιος Ονούφριος, Καλαθάς.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),«με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών».
Σημειώνεται επίσης ότι «η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Υπενθυμίζεται ότι η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα ανεξαιρέτως τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 32 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 22.
Ο κατάλογος των βραβευμένων ακτών και μαρινών βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.eepf.gr/blueflag/awards2013
Από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κατεβάσουν το Press kit http://www.eepf.gr/blueflag/presskit2013 (Κατάλογος βραβευμένων ακτών και μαρινών 2013, Στατιστικά στοιχεία, Posters Προγράμματος, Ιστορικό και δράσεις της EΕΠΦ και φωτογραφίες από το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”).
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/5/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου