Σάββατο 4 Μαΐου 2013

"Αρχέλων" προστασίας της Καρέτα-Καρέτα

Μειώνονται οι φωλιές της Καρέτα - Καρέτα στις παραλίες της Κρήτης.
Τη διαπίστωση αυτή κάνουν τα μέλη του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας "Αρχέλων", τα οποία θα αναπτύξουν και το φετινό καλοκαίρι ερευνητική δραστηριότητα στον Νομό Χανίων.
Το φετινό θερινό πρόγραμμα θα διαρκέσει από 15 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013, έχει την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χορήγησε τη σχετική ερευνητική άδεια.
Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί συστηματικά στον κόλπο Χανίων, από το Κολυμπάρι έως τον Κάτω Σταλό (συνολικό μήκος 14,5 χιλιόμετρα) και θα περιλαμβάνει:
• Καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας.
• Μαρκάρισμα ενηλίκων ατόμων με ειδικά σήματα.
• Περίφραξη και προστασία φωλιών.
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
Για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων αυτών θα λειτουργήσει στο παλιό λιμάνι, όπως κάθε χρόνο, φορητός σταθμός ενημέρωσης, αλλά και στο Γεράνι, ερευνητικός σταθμός πεδίου.
Το 2012 στην παραλία αναπαραγωγής του Νομού Χανίων προστατεύτηκαν 35 φωλιές της Καρέτα - Καρέτα, από τις οποίες 2.472 χελωνάκια έφτασαν με ασφάλεια στη θάλασσα, ενώ από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης ενημερώθηκαν 6.500 επισκέπτες είτε από τον Σταθμό Ενημέρωσης που λειτούργησε στο παλιό λιμάνι είτε από παρουσιάσεις σε τουριστικές μονάδες της περιοχής.
Επίσης, ευαισθητοποιήθηκαν 120 μαθητές από παρουσιάσεις που έγιναν σε σχολεία και δημοτικές εκδηλώσεις.
Οπως σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου, καμιά από τις δράσεις αυτές δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή των 40 περίπου εθελοντών, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής του Κόλπου των Χανίων.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα  Ρεγγίνα Στεφανάτου η οποία μαζί με τον κ. Δημήτρη Μαργαριτούλη, συνέταξε έκθεση στην παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη κατά το 2012.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σύλλογο, «παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος 'Αρχέλων' για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση του κοινού, και γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων και κυρίως των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τις παραλίες ωοτοκίας.
Σημαντική παράμετρο στην αξιολόγηση των απειλών αποτελεί το γεγονός ότι οι αναπαραγωγικοί πληθυσμοί τόσο του Ρεθύμνου όσο και των Χανίων παρουσιάζουν τα τελευταία 9-12 χρόνια μια δραματική πτωτική τάση, που δεν δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές».
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι παρατηρούνται στους βιότοπους αναπαραγωγής «πληθώρα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και ενεργειών».
Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:
http://www.archelon.gr/
http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=569
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/120735-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου