Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Αλληλεγγύη η απάντηση

Η αλληλεγγύη αποτελεί ασφαλώς απάντηση στην κρίση. Και η Ελλάδα της αλληλεγγύης εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας μας. Με συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, ανταλλακτικά παζάρια που συγκροτούν μιαν άλλη κοινωνία, η οποία μυείται στο ´εμείς´ και όχι στο ´εγώ´.
Με συνελεύσεις γειτονιών, που προτάσσουν την αυτοδιαχείριση. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις τους. Είναι μια Ελλάδα, την οποία πολλοί βιώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είτε ως πάροχοι είτε ως δέκτες βοήθειας.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που διατηρείται δεκαετίες τώρα. Η συνοχή των ανθρώπων σε μικρές κοινωνίες. Οταν, για παράδειγμα, σε χωριά της Κρήτης οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τη γεωργία και κατοικούν στην ίδια γειτονιά δίνουν ο ένας στον άλλον προϊόντα που παράγουν στο πλαίσιο μιας κοινοτικής αντίληψης που υπήρχε και σε πολύ πιο δύσκολες εποχές.
Το ζητούμενο μπορεί να είναι η επιστροφή της ευημερίας, χωρίς, ωστόσο, τα λάθη του παρελθόντος και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Χωρίς πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις που δεν αρμόζουν σε ελεύθερους ανθρώπους. Χωρίς αδικίες, αλλά και λαϊκισμό, από τον οποίο ´χορταίνουμε´ και σήμερα.
Τον δρόμο δείχνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προσφέρουν στους άλλους, ανιδιοτελώς αλλά και με αγάπη. Γιατί, όπως έλεγε και ο αείμνηστος γιατρός Κωστής Νικηφοράκης, «ο κόσμος υπάρχει μόνον όταν μοιράζεσαι».
(Χανιώτικα νέα - 18/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/121412-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου