Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Αντιδράσεις καταστηματαρχών για τα νέα όρια στο ενετικό λιμάνι

Τεθλασμένες… γραμμές για τα όρια των καταστημάτων του παλιού λιμανιού επιχείρησε χθες να χαράξει συνεργείο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου εν μέσω αντιδράσεων από καταστηματάρχες.
Το συνεργείο έκανε γραμμογράφηση σε τρία καταστήματα και, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών του παλιού λιμανιού, Σταύρος Μαρινάκης, αποχώρησε μετά τις αντιδράσεις, αλλά απείλησε πως θα επιστρέψει σήμερα με… ΜΑΤ.
Αυτό, πάντως, που βλέπει τώρα ο επισκέπτης του παλιού λιμανιού στα σημεία της χάραξης, είναι μια κίτρινη γραμμή όχι ευθεία αλλά τεθλασμένη.
Ο λόγος εκτιμάται πως είναι το ότι η μέτρηση για τα όρια των καταστημάτων δεν έγινε με βάση την απόσταση από τη θάλασσα αλλά από τα κτήρια, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι σε ευθεία σειρά για να είναι ευθεία και η γραμμή.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών, Σταύρος Μαρινάκης, ήταν χθες το πρωί όταν «ξαφνικά συνεργείο του Δήμου άρχισε να γραμμογραφεί μπροστά από καταστήματα», αλλά, «οι γραμμές που χάραξε ήταν τραγική περίπτωση. Η γραμμή είναι τεθλασμένη που σε άλλο μαγαζί μπαινει μέσα, σε άλλο βγαίνει έξω».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «αυτή η γραμμογράφηση δεν μπορεί να περπατήσει. Τόσα χρόνια είναι δοκιμασμένο οι γραμμές να μετρώνται με βάση την απόσταση από τη θάλασσα και όχι από τις προσόψεις των κτηρίων γιατί είναι ακανόνιστες».
Ο ίδιος μας είπε ότι προκλήθηκε «κομφούζιο», ότι το αποτέλεσμα είναι «αποκαρδιωτικό» και προκάλεσε αναστάτωση.
Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η χάραξη έγινε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μέσω συνεργείου των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και μάλιστα «εντός των σκιαδίων».
Για το θέμα των σκιαδίων, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι μετά την αναβολή που είχε δώσει ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, πρόσφατα ο νέος υπουργός Ι. Πλακιωτλακης, εδωσε παράταση για ακόμη δύο χρόνια για τα σκιάδια με σκοπό να γίνει ένα οργανωμένο σχέδιο.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχουν προσβληθεί από τον Σύλλογο και ιδιώτες στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Μπροστά από την επίχειρησή του στο παλιό λιμάνι, είδαμε και τον κ. Αλέξανδρο Κοτζάμπαση ο οποίος ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι ότι τράβηξαν γραμμές, ότι μας “τρώνε” ένα κομμάτι από το μαγαζί, το θέμα μας είναι ότι δεν είναι σε όλα τα μαγαζιά το ίδιο, δηλαδή σε μία ευθεία χωρίς προεξοχές».
Ξεκίνησαν οι εργασίες οριοθέτησης του παραχωρουμένου χώρου 4.550 τμ, από τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, τα οποία έχουν αναλάβει την διαγράμμιση των ορίων για τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και τα σκιάστρα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Ενετικό Λιμάνι.
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με δελτίο Τύπου, τόνισε ότι η οριοθέτηση του παραχωρουμένου χώρου ήταν μια προτεραιότητα που βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής για τα ζητήματα του δημόσιου χώρου, ήδη από την προεκλογική περίοδο, συμπληρώνοντας πως «το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τα συνεργεία μας προχώρησαν στην εφαρμογή της απόφασης του ΚΑΣ για την οριοθέτηση του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος βάζει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας στο Ενετικό Λιμάνι και καθιστά βιώσιμη την λειτουργία του όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα άλλα και όσον αφορά την λειτουργικότητα, την προσπελασιμότητα από τους πολίτες των Χανίων αλλά και τους χιλιάδες των επισκεπτών».
Παράλληλα ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι: «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, και είμαι σίγουρος ότι και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται, αφενός το νομικό πλαίσιο το οποίο μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε αυτήν την διαδικασία αλλά και από την άλλη την αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις στην εικόνα του λιμανιού, για την συνολική λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Μανώλης Κοτσιφάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Με σεβασμό στο δημόσιο χώρο και στην επιχειρηματικότητα στο Ενετικό Λιμάνι, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οριοθετείται ο παραχωρούμενος εγκεκριμένος χώρος σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού – ΚΑΣ».
Η απόφαση σχετικά με τον παραχωρούμενο χώρο είχε ληφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2018 και αφορά 4.550 τ.μ. κατά μήκους της βόρειας χερσαίας ζώνης του ενετικού λιμένα προς χρήση από ιδιώτες. Οι εργασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς μέρες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/2/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/antidraseis-katastimatarchon-gia-ta-nea-oria-sto-enetiko-limani/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου