Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Προστασία προσωπικών δεδομένων με αυστηρή νομοθεσία

Με ποινικές κυρώσεις μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι -σε περίπτωση μήνυσης- όσοι αναρτούν φωτογραφίες φυσικών προσώπων στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους καθώς ο νόμος (2018) για τα προσωπικά δεδομένα είναι αυστηρός.
Αυτό επισημάνθηκε στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα: «Προστασία των προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο» που διοργάνωσαν χθες οι Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η ημερίδα είχε δύο σκέλη. Το πρωινό για εκπαιδευτικούς ενώ οι απογευματινές δράσεις απευθύνονταν σε γονείς και μαθητές που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και εκπαιδευτικούς.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η δικηγόρος, Μαριάνα Ψαρουδάκη, εξήγησε ότι «ο γενικός κανονισμός έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2018» ενώ «συχνή περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων είναι όταν βλέπουμε καθημερινά κόσμο να κάνει λήψη φωτογραφιών με ένα κινητό και να τις αναρτά στο διαδίκτυο. Το βλέπουμε σε σχολεία, το βλέπουμε στην καθημερινή ζωή. Πρόκειται για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όταν δεν υπάρχει η συγκατάθεση των φυσικών προσώπων, των υποκειμένων δηλαδή των δεδομένων που είναι απόλυτα απαραίτητη για το σύννομο της ενέργειας αυτής».
Η ίδια πρόσθεσε:
«Καλό είναι να μη φωτογραφίζουμε τον οποιοδήποτε, το ότι κινούμαστε στον εξωτερικό χώρο δεν δίνει το δικαίωμα στον καθένα ούτε να μας φωτογραφίζει, ούτε να κοινοποιεί αυτή την πληροφορία χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται για πάντα και πρόκειται για παραβίαση ατομικού δικαιώματος. Προβλέπονται και ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και αστικής φύσεως διεκδικήσεις».
Η υπεύθυνη προστασίας δεδομένων του ΙΤΕ, Ανθη Στρατάκη, σημείωσε ότι «το θέμα των προσωπικών δεδομένων μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον». Η ίδια αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει γίνει στο ΙΤΕ και περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια ενώ σχεδιάζεται η έκδοση κόμικς για τα προσωπικά δεδομένα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Ακόμα τόνισε ότι σήμερα η απαρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που γίνεται λόγος για τεχνητή νοημοσύνη και μηχανήματα που αναπτύσσουν αυτόνομη συμπεριφορά τα οποία στην πραγματικότητα λειτουργούν με δεδομένα, ανοίγεται ένας ορίζοντας προκλήσεων, ευκαιριών αλλά και κινδύνων.
Και αυτό γιατί «παράλληλα με την πρόοδο στην τεχνολογία και γενικά αυξάνεται η εγκληματικότητα γύρω από τα δεδομένα και δη τα προσωπικά δεδομένα».
Ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, Δρ. Δημήτρης Γραμμένος παρουσίασε το διαδραστικό εργαστήριο: «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες».
Η Ελπίδα Βαμβακά, δικηγόρος, πρόεδρος HomoDigitalis και ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης, δικηγόρος, συνιδρυτής HomoDigitalis ανέφεραν ότι η HomoDigitalis είναι «η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση και προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων». Η οργάνωση έχει μέλος στα Χανιά τον δικηγόρο Γιώργο Περράκη.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαν. Μηλιαράκης, ανέφερε ότι σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των διευθυντων σχολείων – εκπαιδευτικών για ι διευθυντές – εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τη διαχείριση των δεδομένων, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν να προστατεύουν τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/2/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/prostasia-prosopikon-dedomenon-me-aystiri-nomothesia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου