Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

"Διηγήματα": Βιβλίο με πραγματικές ιστορίες

Πραγματικές ιστορίες βρίσκονται πίσω από το νέο βιβλίο με τίτλο: “Διηγήματα” του Μάρκου Μαριδάκη, που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Πρόκειται, όπως λέει ο ίδιος, για «ιστορήματα που έχουν να κάνουν με κάποιους ιδιαίτερους ανθρώπους που έτυχαν στην περπατηξιά μου».
«Δεν ισχυρίζομαι πως, όλοι αυτοί ήταν τέλειοι, ούτε πως, δε βρίσκονται άλλοι σαν κι αυτούς πάνω στη γη. Όμως, για ένα πράγμα σιγουρεύτηκα μετά που τους γνώρισα. Πως υπάρχουν κάποιοι ακόμα που δεν περνούν απ’ τη ζωή ετούτη σαν ατελώνιστες βαλίτσες, όπως οι περισσότεροι», σημειώνει.
Οπως λέει στα “Χ.ν.” ο Μάρκος Μαριδάκης: «Όλες οι ιστορίες που αναφέρονται στο βιβλίο είναι πραγματικές. Το μόνο που άλλαξα είναι τα ονόματα, κι αυτό γιατί υπάρχουν ήρωες που ζουν ακόμη. Είναι για μένα ιδιαίτεροι άνθρωποι που παίζουν ρόλο σ’ αυτά τα διηγήματα. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου έπρεπε κάτι να κάνω τις ελεύθερες ώρες της μοναξιάς, η δουλειά μου ήταν πάρα πολύ σκληρή, αλλά είχε και άπειρες ώρες μοναξιάς. Γι’ αυτό κι ασχολήθηκα να καταγράψω αυτές τις ιστορίες, που χρονολογούνται και πριν από δεκαπέντε είκοσι χρόνια. Το πρώτο διήγημα αφορά εμένα όταν ήμουν δώδεκα ετών και πήγαινα στην έκτη δημοτικού… Οι άλλες ιστορίες έχουν να κάνουν με την Κρήτη ή τους Κρητικούς, έχουν να κάνουν και με ιστορίες ναυτικών…».
Τα Διηγήματα είναι το πέμπτο βιβλίο του Μάρκου Μαριδάκη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι θέλησα θετικά να ξοδέψω τον ελεύθερό μου χρόνο μέσα στα βαπόρια. Ακόμη και γω τώρα που τα διαβάζω νοιώθω μία αίσθηση πάρα πολύ θετική και δημιουργική για τη ζωή μου, η συγγραφή όλων αυτών των βιβλίων έχει να κάνει με κερδισμένο χρόνο…».
Ο Μάρκος Μαριδάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και τέλειωσε την Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Επί 35 χρόνια ταξίδευε και η μόνιμη κατοικία του ήταν εκεί ακριβώς που τον πήγαινε το κάθε βαπόρι. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και ένα μυθιστόρημα.
Από το 1999 που βγήκε σε σύνταξη ζει στον Κεφαλά. Έργα του: Στις ράδες, στ’ ακροπέλαγα , Χανιά 1984 (ποιήματα), Σκουριασμένα καράβια, Ρέθυμνο 1990 (ποιήματα), Αλκυόνα, Ρέθυμνο 1991 (ποιήματα), Σταβέντο, Αθήνα 1995 (μυθιστόρημα).
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με την Τοπική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τις εκδόσεις «Έρεισμα», σήμερα στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη. Αφηγείται ο ηθοποιός Λευτέρης Μποτωνάκης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης Χρήστος Μαχαιρίδης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/2/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pragmatikes-istories/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου