Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Σχεδιασμοί για δημιουργία ελεύθερων χώρων στον Δήμο Πλατανιά

Αλλαγές στην περιοχή του Πλατανιά με καθαίρεση του υφιστάμενου γηπέδου και των περιφράξεών του, ενοποίηση του χώρου με το λιμάνι και αποκατάσταση του αιγιαλού, αλλά και με δημιουργία περισσότερων ελεύθερων χώρων, προβλέπει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ζώνη.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, η εκπόνηση «ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού (Masterplan) για την ανάπλαση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό της περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας (Δ.Κ.) Πλατανιά» εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής, «για αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών στην τουριστική ζώνη του Δ. Πλατανιά».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουλίου, συνάντηση στο Δημαρχείο του Πλατανιά με τοπικούς φορείς της περιοχής, για την παρουσίαση από πλευράς του Δήμου του προσχεδίου της αρχιτεκτονικής μελέτης του υποέργου με τίτλο: “Διαμόρφωση πλατείας και εσωτερικού δρόμου στην περιοχή του γηπέδου της Δ.Κ. Πλατανιά”».
Στη συνάντηση, στην οποία έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Πέτρος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Πλατανιά Θρασύβουλος Μαράκης, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Πλατανιά «ο Ιάρδανος», από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Πλατανιά, κ.α., παρουσιάστηκαν από τους αναδόχους μελετητές οι στόχοι, οι προδιαγραφές και τα οφέλη του έργου.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης «έκανε σαφές ότι βούληση του Δήμου είναι, μόλις ληφθούν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις/εγκρίσεις, να αναζητηθεί άμεσα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου ώστε στη συνέχεια να εκτελεστεί το έργο και να διαμορφωθεί στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Πλατανιά –το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει χαρακτηριστεί παράνομο από το Κράτος και έχει εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από τη συγκεκριμένη θέση με το Δήμο να καλείται να πληρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό ως πρόστιμο – ένας πρότυπος κοινόχρηστος/δημόσιος χώρος που θα αποτελεί το σημείο κοινωνικής, πολιτιστικής, αθλητικής και περιβαλλοντικής αναφοράς για την περιοχή της κοινότητας Πλατανιά αλλά και για όλο το Νομό Χανίων».
ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στόχοι της προτεινόμενης ανάπλασης είναι:
1. η δημιουργία ενός πρότυπου κοινόχρηστου/δημόσιου χώρου (πλατείας) που θα αποτελεί σημείο κοινωνικής και πολιτιστικής αναφοράς της κοινότητας Πλατανιά και ο οποίος θα εξασφαλίζει ελεύθερους χώρους για ψυχαγωγία και αναψυχή, για παιχνίδι και δημιουργική δραστηριότητα, για αθλητισμό και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και για όλες τις εποχές του χρόνου.
2. η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής (καθαίρεση του γηπέδου, αποκατάσταση αιγιαλού, κλπ).
3. η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής μελέτης με αύξηση του πρασίνου και της σκίασης στα σημεία παρέμβασης.
4. η βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών που έχουν πρόβλημα κινητικότητας (ΑμεΑ, υπερήλικες, μητέρες με βρεφικά αμαξίδια) – ασφάλεια των δραστηριοτήτων γα όλες τις ηλικίες.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Η πρόταση ανάπλασης περιλαμβάνει:
•Στο βόρειο τμήμα (προς τη θάλασσα):
-Καθαιρείται το γήπεδο με τις περιφράξεις του και τα κτίσματα του και έτσι ενοποιείται ο χώρος με το λιμάνι καθώς ενώ αποκαθίσταται και ο αιγιαλός.
-Διαμορφώνεται υπαίθριο γυμναστήριο (280 τ.μ) και παιδική χαρά (460 τ.μ.) με όργανα προσβάσιμα και σε ΑμεΑ. Δημιουργούνται επίσης στεγασμένα καθιστικά με φύτευση.
-Στις υπάρχουσες κερκίδες πίσω από το σχολείο διαμορφώνεται θεατράκι 250-300 ατόμων και σκηνή, με παράλληλη κατασκευή συντριβανιού.
-Ανατολικά προτείνεται η κατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου 5Χ5 και νέο μικρό κτίριο επιφάνειας 100 τ.μ. με χρήση αποδυτηρίων, γραφείου και κυλικείου. Η διέλευση των οχημάτων θα είναι ελεγχόμενη.
•Στο νότιο τμήμα (προς την Παλαιά Εθνική Οδό):
-Ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης δίπλα από το κοινοτικό κατάστημα διευρύνεται και αποκτά διαφορετική είσοδο και έξοδο και διαμορφώνεται ο χώρος του μνημείου με καθιστικά φωτισμό και φύτευση.
-Το παρκάκι στο νότιο όριο της περιοχής αξιοποιείται και ενοποιείται με τις δημόσιες τουαλέτες οι οποίες ανακαινίζονται.
(Χανιώτικα νέα web - 25/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/schediasmi-gia-katheresi-tou-gipedou-ke-perissoterous-eleftherous-chorous-apo-ton-dimo-platania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου