Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Παραμένει στη λίστα της UNESCO το φαράγγι της Σαμαριάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Δεν τίθεται θέμα εξόδου του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς από τον κατάλογο “Αποθεμάτων Βιόσφαιρας” της UNESCO.
Aυτό ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης.
Ο κ. Λυμπεράκης εξήγησε ότι η 2η Περιοδική Αναφορά του Αποθέματος της Βιόσφαιρας της Σαμαράς με τα περαιτέρω στοιχεία που έχει ζητήσει η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO, αποτελεί μια θεσμοθετημένη διαδικασία που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα εξόδου από τον σχετικό κατάλογο, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός.
«Οχι βέβαια», είπε και συμπλήρωσε ότι ο Φορέας ακολουθεί τις συμβουλές- προτάσεις της Επιτροπής της UNESCO.
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Διευκρινίσεις για το θέμα της 2ης Περιοδικής Αναφοράς του Αποθέματος της Βιόσφαιρας της Σαμαριάς, έδωσε χθες με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του στις 18 Ιουλίου 2016 το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Σαμαριάς συζήτησε μεταξύ των άλλων και το θέμα της 2ης Περιοδικής Αναφοράς του Αποθέματος της Βιόσφαιρας της Σαμαριάς. Στο πλαίσιο της αναφοράς αυτής έχουν ζητηθεί από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO περαιτέρω στοιχεία με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου 2016.
Για το θέμα αυτό, θα ήταν σωστό να διευκρινιστεί ότι η διαδικασία της δεκαετούς Περιοδικής Αναφοράς είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και δεν αφορά μόνο τον Εθνικό Δρυμό (Ε.Δ.) Σαμαριάς αλλά το σύνολο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO (669 τόποι σε 120 χώρες). Πρόκειται για μία θεσμοθετημένη από την UNESCO διαδικασία η οποία προβλέπει μία Περιοδική (ανά δεκαετία) Αναφορά για κάθε Απόθεμα της Βιόσφαιρας. Αφορά μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης/Διοίκησης της εκάστοτε χαρακτηρισμένης από την UNESCO περιοχής και των οργάνων του προγράμματος Ανθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO που στοχεύει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των στόχων του προγράμματος MAB (Man and the Biosphere) στις περιοχές αυτές. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο για το Φαράγγι της Σαμαριάς (το οποίο είναι Απόθεμα της Βιόσφαιρας ήδη από το 1981) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές και συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της UNESCO τόσο στα Χανιά, όσο και στην έδρα της UNESCO».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Σαμαριά ήταν και ο μόνος ελληνικός φορέας που συμμετείχε τον Μάρτιο του 2016 στη 10ετή Παγκόσμια Συνάντηση των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 εκπρόσωποι από 115 χώρες».
Ακόμα τονίζεται:
«Η συμμετοχή της Σαμαριάς στο πρόγραμμα Ανθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο επειδή αποτελεί ένα εγνωσμένου κύρους και φήμης διεθνές πρόγραμμα όσο και επειδή μέσα από αυτό και τις διαδικασίες του η Διαχείριση της Σαμαριάς μπορεί διαρκώς να βελτιώνεται.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της δεκαετούς Περιοδικής Αναφοράς και τα όργανα διοίκησης της Σαμαριάς σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσής της».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Στο μεταξύ, η βουλευτής Β’ Αθηνών Χαρά Καφαντάρη και η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη κατέθεσαν αναφορά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη με θέμα την επιστολή του Ελληνικού Δικτύου “Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece”, με τίτλο: “Να διατηρήσουμε το Φαράγγι της Σαμαριάς και τον Όλυμπο στον κατάλογο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας MAB/UNESCO”, ζητώντας από το Υπουργείο να προχωρήσει σε όλες τις σχετικές ενέργειες προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες περιπέτειες.
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/parameni-sti-lista-tis-unesco-to-farangi-tis-samarias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου