Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Εργα Α.Π.Ε. σε αντλιοστάσια του ΟΑΚ προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας

Εργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα αντλιοστάσια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Οπως όμως αναφέρει τα έργα στον ΟΑΚ «αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από εξοικονόμηση πόρων του προγράμματος».
Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, υλοποιεί, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), «σημαντικά και καινοτόμα έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο του αντίστοιχου Θεματικού Προγράμματος του ΕΟΧ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πρόγραμμα για τις ΑΠΕ (συνολικού προϋπολογισμού 11,2 εκατ. €) υλοποιείται με φορέα διαχείρισης το ΚΑΠΕ και στο πρόγραμμα εντάχθηκαν «μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την αξιολόγηση των προτάσεων από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», έργα ενσωμάτωσης ΑΠΕ: στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας «Μποδοσάκειο», στο Γενικό Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο», στη Στέγη Ανηλίκων και στο Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής του Δήμου Νέας Ιωνίας, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις δημοτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Άνδρου, στο «Πολυκοινωνικό» Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε δημοτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καρπενησίου.
Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι «δύο επιπλέον έργα – που αφορούν τα αντλιοστάσια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου του Δήμου Ναυπλίου – αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την εξοικονόμηση πόρων του προγράμματος».
Με τα έργα αυτά, «για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών σε υποδομές με μεγάλη κοινωνική σημασία, αντικαθίστανται συμβατικά συστήματα υψηλού λειτουργικού (ενεργειακού) κόστους από συστήματα ΑΠΕ με μηδενικό η ελάχιστο λειτουργικό κόστος, όπως (α) τα ηλιοθερμικά συστήματα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, (β) οι λέβητες βιομάζας, (γ) τα γεωθερμικά συστήματα για ψύξη/θέρμανση χώρων, καθώς και (δ) τα φωτοβολταϊκά για κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων σε κτίρια και αντλιοστάσια, αλλά και για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν σε πανεπιστημιακές η δημοτικές εγκαταστάσεις».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 13/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erga-a-p-e-se-antliostasia-tou-oak-proaningile-to-ipourgio-ikonomias/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου