Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Για θέατρο "Δ. Βλησίδης" - Βίλα Κούνδουρου στα Χανιά: “Ναι” στην παραχώρηση – Φόβοι για “Υπερταμείο”

Yπέρ του αιτήματος παραχώρησης του θεάτρου “Δ. Βλησίδης” και της Βίλας Κούνδουρου εκ νέου στον Δήμο Χανίων για πολιτιστικές δραστηριότητες τάχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντησή της στην Αθήνα με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βλαζάκη εμφανίστηκε αισιόδοξη, αλλά για να δρομολογηθεί η διαδικασία παραχώρησης πρέπει να αποσαφηνιστεί, αν δικαιοδοσία για τα συγκεκριμένα ακίνητα έχει το λεγόμενο “Υπερταμείο” αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου!
Και αυτό γιατί, όπως είπε χθες το βράδυ στα “Χανιώτικα νέα”, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, «είναι πιθανόν στο νέο “Υπερταμειο” να έρθουν κτήρια όπως τα αιτούμενα προς παραχώρηση», δηλαδή το “Δ. Βλησίδης” και η Βίλα Κούνδουρου, «αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα για το Υπουργείο Πολιτισμού»!
Σημειώνεται ότι το ζήτημα με τα δύο κτήρια αποκάλυψαν το περασμένο Σάββατο με δημοσίευμά τους τα “Χ.Ν.” σύμφωνα με το οποίο στον… αέρα παραμένει η χρήση αυτών των δύο εστιών Πολιτισμού της πόλης των Χανίων καθώς από το 2012 έχει λήξει η σύμβαση παραχώρησής τους στον Δήμο Χανίων από το Υπουργείο.
Στη συνάντηση, σε μέρος της οποίας παρευρέθηκε και η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, τέθηκε το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για διατήρηση των καμινάδων της ΑΒΕΑ με την κα Βλαζάκη να δηλώνει ότι το αίτημα αυτό θα συζητηθεί στο αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επιπλέον, ο κ. Βάμβουκας επανέφερε το θέμα παραχώρησης στον Δήμο Χανίων του συγκροτήματος των Νεωρίων κάτι που ήδη έχει υποσχεθεί ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς.
Η Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αργά χθες το απόγευμα τα “Χανιώτικα νέα” επικοινώνησαν με τη γενική γραμμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η οποία για τις δύο δομές πολιτισμού δήλωσε:
«Και η Βίλα Κούνδουρου και το θέατρο “Δ. Βλησίδης” είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν στον Δήμο οπότε δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αρνητικοί στην παραχώρηση. Αντιθέτως».
Οσο για το θέμα της ΑΒΕΑ η κα Βλαζάκη τόνισε ότι το σχετικό αίτημα του Δήμου Χανίων «θα το φέρουμε στο αρμόδιο συμβούλιο, όπως και την προηγούμενη φορά, με τα νέα στοιχεία που θα μας καταθέσουν».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας είπε ότι τόσο το θέατρο “Δ. Βλησίδης” όσο και η Βίλα Κούνδουρου, η γενική γραμματέας είναι θετική στο να παραχωρηθούν στον Δήμο.
«Εμείς ζητάμε την κυριότητα ή έστω τη μακροχρόνια παραχώρηση για χρήση. Αυτό είναι και προϋπόθεση για την ανάληψη από τη μεριά μας, της υποχρέωσης συντήρησης και αποκατάστασης προβλημάτων στα δύο κτήρια και ιδιαιτέρως στο θέατρο “Δ. Βλησίδης” για την αποκατάσταση του οποίου απαιτείται σημαντική δαπάνη».
Σε ερώτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο κτηρίων και το “Υπερταμείο” ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι «είναι πιθανόν στο νέο “Υπερταμείο” να έρθουν κτήρια όπως τα αιτούμενα προς παραχώρηση (δηλαδή το “Δ. Βλησίδης” και η “Βίλα Κούνδουρου”) αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς έχουμε ζητήσει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. Η γενική γραμματέας έχει όλη τη διάθεση να βοηθήσει στην προώθηση των ζητημάτων και να συμβάλει να περιέλθουν στον Δήμο ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο διαχειριστής. Γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα είναι το Υπουργείο».
Για το θέμα των Νεωρίων ο κ. Βάμβουκας επανέλαβε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για παραχώρηση στον Δήμο, ένα αίτημα 20 μηνών τουλάχιστον. Ο υπουργός κ. Μπαλτάς μάς το είχε υποσχέθει πριν 6 μήνες και η γενική γραμματέας είπε πως θα προχωρήσει».
Για το θέμα των καμινάδων της ΑΒΕΑ ο δήμαρχος Χανίων είπε πως η γενική γραμματέας “βλέπει” θετικά το αίτημα του Δήμου Χανίων.
Καταλήγοντας ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι αν το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί πριν κατεδαφιστεί το εργοστάσιο, πιθανόν να είχε διασωθεί το σύνολο των εγκαταστάσεων» και συμπλήρωσε:
«Τώρα, ας σώσουμε τα υπολείμματά του».
Σημειώνεται ότι ο κ. Βάμβουκας θα παραμείνει και σήμερα στην Αθήνα και θα τον αντικαθιστά κατά την απουσία του ο αντιδήμαρχος, Νεκτάριος Αλεξανδράκης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ne-stin-parachorisi-fovi-gia-ipertamio/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου