Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Παραχώρηση μόνο με ανταλλάγματα για στρατόπεδο Μαρκοπούλου και Ιταλικούς Στρατώνες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Θετικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Ταμείου Εθνικής Αμυνας στην παραχώρηση στον Δήμο Χανίων τόσο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου όσο και του παλιού Ιταλικού Στρατώνα (στρατόπεδο Τζομπανάκη – πρώην Πολεμικό Μουσείο) στην οδό Τζανακάκη, αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα.
Eτσι, η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα με τον διευθυντή του Ταμείου υποστράτηγο Γεώργιο Σταθιά όσο και με τον Γεώργιο Ζησιμάτο, σύμβουλο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, έληξε χωρίς αποφάσεις, αλλά με συζήτηση για τα ανταλλάγματα που θα μπορούσε ο Δήμος να προσφέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για το “Μαρκοπούλου” προτάθηκε η εκπόνηση ενός “μάστερ πλαν”.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Βάμβουκας εξήγησε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος περί αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου «θα πρέπει, όπως μου εξήγησαν, να γίνει ένα “μάστερ πλαν” αξιοποίησης του χώρου» καθώς «ζητάνε κάποια έσοδα ανταποδοτικά».
Οπως εξήγησε ο κ. Βάμβουκας εξετάζονται τα ενδεχόμενα:
• Να μισθώσει το ακίνητο ο Δήμος, καταβάλλοντας το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
• Να υπάρξει ένα μάστερ πλαν για τη δυνατότητα αξιοποίησης με οικονομικό αντάλλαγμα.
• Να γίνει ανταλλαγή με άλλο ακίνητο.
ΙΤΑΛΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ
Για τους Ιταλικούς Στρατώνες και το πρώην Πολεμικό Μουσείο ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «είναι ένα μεγάλο και σημαντικό για τα Χανιά οίκημα το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, είναι ετοιμόρροπο. Είναι ένα διατηρητέο κτήριο».
Ο δήμαρχος Χανίων συμπλήρωσε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου Εθνικής Αμυνας στους οποίους έθεσε το θέμα, «δεν το είδαν αρνητικά», αλλά «πάντα η λέξη αντάλλαγμα είναι στο τραπέζι. Δεν μπορούμε δηλαδή να ζητάμε δωρεάν ακίνητα και να μας τα δίνουν».
ΤΟ Τ.Ε.Ε.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Τ.Ε.Ε. Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με αφορμή την ακρόαση του προέδρου του Τ.Ε.Ε. στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΕΘΑ) όπως και για τη δημιουργία ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων)» και «υιοθετεί την πρόταση για την αξιοποίηση των στρατοπέδων στις πόλεις ως χώρων πρασίνου».
Οπως σημειώνει, η «ίδρυση της ΜΟΜΚΑ δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στον σκοπό που επικαλείται και χαρακτηρίζεται ως ένα ουτοπικό εγχείρημα, αφού ούτε υλικοτεχνική υποδομεί υπάρχει, δηλαδή σύγχρονα μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν έργα σε κόστος χαμηλότερο από κάποια εργοληπτική εταιρεία, ούτε το κράτος μπορεί σήμερα να επενδύσει σε τέτοιο εξοπλισμό, ούτε είναι λογικό να δημιουργηθεί με κρατική ενίσχυση μια ανταγωνιστική κατασκευαστική εταιρεία σε μια εποχή που οι υπάρχουσες τεχνικές εταιρείες κλείνουν η μία μετά την άλλη, ούτε μπορεί να γίνει πιστευτό ότι αξιολογούνται ως ανεπαρκείς οι υφιστάμενες Τεχνικές Υπηρεσίες μελέτης ανάθεσης σε εργολήπτες και επίβλεψης του Υπουργείου, ενώ θα είναι επαρκείς οι υπό ίδρυση Τεχνικές Υπηρεσίες Κατασκευής του ίδιου Υπουργείου».
Σχετικά με την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό «η πρόταση του Τ.Ε.Ε. είναι να μην αξιοποιηθούν προς την πλευρά της οικοδόμησης, αλλά προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις και της μεταφοράς του συντελεστή κάπου εκτός του αστικού ιστού» και καταλήγει:
«Νομοσχέδια με τέτοιο περιεχόμενο δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της χώρας ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ
Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο “Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπ. Εθνικής Αμυνας” – το οποίο ψηφίστηκε προχθές, πραγματοποίησε η βουλευτής Χανίων Β. Βαγιωνάκη, η οποία συμμετέχει και στην αρμόδια επιτροπή.
Η κα Βαγιωνάκη στην τοποθέτησή της στάθηκε σε αρκετά σημεία με τα πιο σημαντικά εξ αυτών να είναι η δυνατότητα αξιοποίησης στρατοπέδων μέσω του άρθρου 13, το οποίο η κα Βαγιωνάκη χαρακτήρισε ως το «σημαντικότερο» καθώς όπως είπε «δίνει τη δυνατότητα μέσω των Ο.Τ.Α. να δοθούν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στους πολίτες, αφού προηγηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο για την αξιοποίησή τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όλοι ξέρουμε ότι οι πόλεις ασφυκτιούν και πολλά στρατόπεδα βρίσκονται στην καρδιά τους και με τον παρόν άρθρο δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη νέα υπηρεσία ΜΟΜΚΑ, η οποία θα αντικαταστήσει τη ΜΟΜΑ και θα αν αναλαμβάνει έργα σε «περιοχές της Ελλάδας δυσπρόσιτες, παραμεθόριες και απομονωμένες, στις οποίες ο ιδιωτικός τομέας δεν δείχνει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί, ενώ αντίθετα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την εθνική άμυνα». Τέλος, η βουλευτής Χανίων προσέγγισε και το θέμα της ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποίο χαρακτήρισε ως «μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση».
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/parachorisi-mono-me-antallagmata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου