Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Για το περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί όχι απλώς αναγκαιότητα, αλλά όρο επιβίωσης. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε προχθές το βράδυ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης. «Η κλιματική αλλαγή έχει επέλθει. Πρέπει να ετοιμαστούμε τώρα για τις συνέπειες», είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου 'Το Αρχιπέλαγος'. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «τα δάση θα υποχωρήσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα» καθώς και ότι «το 50% της Κρήτης και το 35% της Ελλάδας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης».
Παράλληλα, διατύπωσε και προτάσεις, όπως η στροφή σε καλλιέργειες κατάλληλες για θερμά κλίματα, η μεταφορά της βιομηχανίας στο εσωτερικό, ο έλεγχος των υδατικών πόρων, η  ανακύκλωση. Σχολίασε ακόμη ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν δράσει αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Καίριος ο λόγος του πρύτανη του Πολυτεχνείου. Η προστασία του περιβάλλοντος φέρνει, φυσικά, προς των ευθυνών τους τα κράτη, αλλά και εμάς τους πολίτες. Που με τόση ευκολία, μπαζώνουμε ρέματα, πετάμε σκουπίδια όπου βρούμε, δεν ανακυκλώνουμε κ.ά. Ομως, πρέπει να αφυπνιστούμε. Για το περιβάλλον. Πριν είναι ακόμη πιο αργά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/1/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου