Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ειδικό Γυμνάσιο σε προκάτ αίθουσες στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε ακατάλληλο χώρο στεγάζεται "προσωρινά" εδώ και 12 χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων με προκάτ αίθουσες, που βρίσκονται στην ταράτσα του Κέντρου Αποκατάστασης Παίδων και Νέων Κρήτης στον Κουμπέ. Το ποτήρι, πλέον, ξεχείλησε και γι' αυτό το λόγο ο Σύλλογος θα προβεί σήμερα Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 9.30 το πρωί σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Χανίων και, όπως ανακοίνωσε, «οι μαθητές θα κάνουν μάθημα εκεί».
Σύμφωνα με τους γονείς, ο χώρος που στεγάζεται το σχολείο είναι «ακατάλληλος και επικίνδυνος για οποιαδήποτε χρήση, πόσο μάλλον για ένα πλαίσιο ειδικής αγωγής, όπου οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται είναι συγκεκριμένες».
Οι ίδιοι έχουν καταγράψει τα προβλήματα που δεν είναι λίγα:
•Απουσία ασφάλειας για τους μαθητές.
•Ακατάλληλες αίθουσες ( προκάτ 12 ετών- καρκινογόνα)
•Έλλειψη χώρων για εξειδικευμένη διδασκαλία, όπως γυμναστική, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώρος για το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή.
•Απαρχαιωμένες και επικίνδυνες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με πίνακες ελέγχου ανοιχτούς σε κάθε τάξη επικίνδυνους για τους μαθητές για τυχόν βραχυκύκλωμα. «Έτσι οι μαθητές ξεπαγιάζουν και δεν μπορεί να επιτευχθεί καμιά μαθησιακή διαδικασία. Ας τονίσουμε ότι είναι το μοναδικό σχολείο στα Χανιά που δεν έχει θέρμανση και στο οποίο δια ροπάλου απαγορεύεται η χρήση θερμαντικών σωμάτων λόγω πυρκαγιάς».
•Ακατάλληλος αύλιος χώρος
•Απουσία χώρου ανάπαυσης για μαθητές με κινητικές αναπηρίες.
Οι γονείς τονίζουν ότι «αν και λογω της μεταστέγασης έγινε επιτέλους το αυτονόητο (η πρώτη εγγραφή μαθητή με κινητική αναπηρία, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας)», όμως «χωρίς καμιά υποδομή και υποστήριξη. Η μαθήτρια προσέρχεται και αποχωρεί από το σχολείο μεταφερόμενη από τον πατέρα της και δύο καθηγητές. Πόσο ασφαλές, αξιοπρεπές και ηθικό μπορεί είναι στο 2013 να συμβαίνει αυτό;».
Υπενθυμίζουν ότι στις 14 Μαίου ο δήμαρχος Χανίων Μαν. Σκουλάκης είχε δηλώσει ότι «πρώτη προτεραιότητα για μας είναι το Ειδικό Γυμνάσιο». Προσθέτουν ότι «δημοπρατήθηκε το έργο και τον Αύγουστο του 2012 θα παραδινόταν ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά στο καινούριο κτίριο, κάτι που όχι μόνο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, άλλα οι υποσχέσεις από την έναρξη της σχολικής χρονιάς απλά μεταφέρονται από βδομάδα σε βδομάδα, γεμίζοντας με φρούδες ελπίδες όλους μας. Οι μαθητές οι γονείς και οι καθηγητές αναρωτιούνται και αγωνιούν πότε θα τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι των συνεχών αναβολών τις μεταστέγασης μας ( τέλος Αυγούστου- πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 19 Σεπτεμβρίου 2012- 15 Οκτωβρίου- 15 Νοεμβρίου- 8 Γενάρη 2013) το «σενάριο» δεν λέει να τελειώσει και διερωτόμαστε ποιος ευθύνεται γι΄ αυτό. Πάντως όχι το έμψυχο δυναμικό του σχολείου που είναι οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς».
Τέλος, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τονίζεται προς πάσαν αρμόδιο:
«Ποιος αδικείται τελικά; Ο Δήμος Χανίων όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Σκουλάκης τον Δεκέμβριο του 2011 σχετικά με τις ενέργειες για μεταστέγαση λόγω ακατάλληλων και επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν στο σχολείο ή τα παιδιά μας – οι μαθητές μας που τους στερείται το αυτονόητο, το δικαίωμα δηλαδή να φοιτούν σε ένα αξιοπρεπές, ασφαλές και δημιουργικό σχολείο χωρίς να είναι αναγκασμένοι να δέχονται το ένα ψέμα μετά το άλλο, τη μια υπόσχεση μετά την άλλη; Οι γονείς που παρά την ακόμη πιο σκληρή πλέον καθημερινότητα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα εμπόδια που ξεπροβάλουν κάθε φορά σαν μανιτάρια λόγω κακών διαχειρίσεων και προτεραιοτήτών; Η διοίκηση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που το εκπαιδευτικό τους έργο τουλάχιστον δυσχερένετα;
Αλήθεια…..ποιός από όλους εσάς που εμπλέκεστε σε αυτήν την υπόθεση μπορείτε να κοιτάξετε τα παιδιά μας στα μάτια λέγοντας αλήθεια;
Ποιος από εσάς θα κοιτάξει στα μάτια την μαθήτρια με εγκεφαλική παράλυση και θα της μιλήσει για αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ήθος και προσβασιμότητα;».
(Χανιώτικα νέα - 11/1/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/114035-eidiko-gumnasio-se-akatallilo-xwro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου