Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Ενας μύθος...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στην επικαιρότητα ήρθε τις τελευταίες ημέρες ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Αίφνης, οι Αρχές αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε… καταλήψεις. Λες και η δημοκρατία απειλείται από αυτούς τους νέους και όχι από τις ολοκληρωτικές πρακτικές καταστολής και βίας. Αλλά, βολεύει πιθανώς να ασχολείται η κοινωνία με τις καταλήψεις. Μπας και ξεχάσει την «κατάληψη» που έκαναν  πολιτικοί και δανειστές στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά της. Αυτά που σε μια νύχτα καταργήθηκαν… Τα στικάκια και τις λίστες...
Το 1985 ο Μάνος Χατζιδάκις, αυτός ο σπουδαίος συνθέτης, πιστός ψηφοφόρος της Δεξιάς και επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο: «Αναρχικός: ένας μύθος σύγχρονης καταδίωξης» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο: «Ο καθρέπτης και το μαχαίρι» (εκδόσεις: Ικαρος) και  είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Ηδη, έχει αναδημοσιευτεί σε αρκετές ιστοσελίδες. Μεταξύ άλλων, σημείωνε:
«Οι εφημερίδες και οι άμυαλοι κι αμόρφωτοι δημοσιογράφοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης πέτυχαν κάτι που ομολογουμένως δύσκολα θα κατόρθωνε η κάθε κυβέρνηση από μόνη της χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους. Να δημιουργηθεί έντεχνα η κατάλληλη σύγχυση ώστε ο εξωκομματικός κι ανένταχτος νέος του τόπου μας να συγχέεται σκόπιμα με τους αλήτες –μάγκες που έχουν μόνο στόχο να καταστρέφουν, να θορυβούν και να προβάλλουν βίαια τον άρρωστο εαυτό τους. Και αυτή η σύγχυση ευνοεί:
Την κυβέρνηση –την κάθε κυβέρνηση- που φοβάται αντιδράσεις από μη εντεταγμένους σε κομματικές αγέλες νέους –διότι βέβαια οι νέοι αυτοί δεν είναι δυνατόν να τιθασευτούν από τυχόν συμφωνίες ή επιτευχθέντες συμβιβασμούς επί ανωτάτου επιπέδου.
Ευνοεί τα διάσημα πλέον ΜΕΑ-ΜΑΤ και παρεμφερή που συλλαμβάνουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ανύποπτο νέο που διαμαρτύρεται απ’ ό,τι τον ικανό για άμυνα αλήτη που διαφεύγει (…)».
«Ευνοεί –έγραφε ο Μ. Χατζιδάκις- τη μικρή νοημοσύνη και την εύκολη δουλοπρεπή συμπεριφορά των «αγανακτισμένων πολιτών» απέναντι στις εν στολή δυνάμεις εξουσίας. Γιατί έχουν μάθει οι άμοιροι -χρόνια τώρα- στην επιδεικτική δοκιμασία των οργάνων τάξης ευρισκόμενοι κάτω από το αθεράπευτο σύμπλεγμα του «εμείς οι νόμιμοι» (…). Ευνοεί τέλος, τις κομματικές παρατάξεις, που με τη σκόπιμη αυτή σύγχυση, εκδικούνται όσους νέους δεν δέχονται τον- κομματικής σκοπιμότητας- ευνουχισμό τους». (…)
«Να λοιπόν πώς κατασκευάζεται από τον «λαό» για το «λαό» η εικόνα του αναρχικού, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την εικόνα του ασυμβίβαστου και ζωντανού σύγχρονου νέου ο οποίος εννοεί να διαφυλάξει το βασικό αγαθό της νεότητα του που είναι η έρευνα, η αναθεώρηση και η υπεράσπιση δικαιωμάτων μειοψηφιών. Και επιπλέον να μην αφήσει τη μεταμόρφωση του από την κυβέρνηση ή τα κόμματα σε καθοδηγούμενο αμνό τυποποιημένων ανησυχιών»...
Πάντα επίκαιρος ο Μάνος Χατζιδάκις.
(Χανιώτικα νέα - 17/1/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/114375-entos-ektos-kai-epi-t-auta/
Ολο το κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://www.alexiptoto.com/%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου