Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σπίτι για Χανιώτες καρκινοπαθείς από τον "Ορίζοντα" στην Αθήνα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το δικό του σπίτι απέκτησε πρόσφατα στην Αθήνα ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς "Ορίζοντας" με σκοπό τη φιλοξενία Χανιωτών καρκινοπαθών που μεταβαίνουν στην Αττική για χημειοθεραπεία ή και άλλων ατόμων με σοβαρές παθήσεις που δεν έχουν στέγη στην Αθήνα.
Το σπίτι βρίσκεται ακριβώς στη στάση του μετρό στους Αμπελόκηπους, πολύ κοντά στον "Αγιο Σάββα" και σε άλλα Νοσοκομεία.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος του 'Ορίζοντα', Σπύρος Αδοντάκης, το σπίτι αυτό, το οποίο θα διαθέτει οκτώ κρεβάτια, «ανήκει στους Χανιώτες», σε όσους κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ή πάσχουν από άλλες σοβαρές παθήσεις και χρειάζεται να φιλοξενηθούν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.
Η ταμίας του 'Ορίζοντα', Ελένη Αναστασίου, εξηγεί ότι «το σπίτι είναι 110 τετραγωνικά. Τώρα, του κάνουμε πλήρη ανακαίνιση και, σε δύο μήνες υπολογίζουμε να είναι έτοιμο. Θέλουμε το κάθε δωμάτιο να έχει το δικό του μπάνιο, να έχει καναπέ - κρεβάτι για τον συνοδό, αλλά και τηλεόραση, χώρο αποθήκης και πλυντηρίου - στεγνωτηρίου και ένα  καθιστικό για όλους. Σε δύο μήνες θα υποδεχτεί τους πρώτους ασθενείς. Θα απευθύνεται αποκλειστικά σε Χανιώτες με καρκίνο ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν. Εκεί θα φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν».
Η κα Αναστασίου σημείωσε ακόμη ότι ο Σύλλογος αγόρασε το σπίτι αντί 110.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 146.000 ευρώ και συμπλήρωσε ότι το σπίτι αυτό «δεν είναι του 'Ορίζοντα', αλλά όλων των Χανιωτών. Εμείς, απλά διαχειριζόμαστε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου».
Η ίδια αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γονέων που είναι ανασφάλιστοι και έχουν μικρά παιδιά με καρκίνο που χρειάζονται θεραπεία.
«Ζητάμε τουλάχιστον τα παιδιά να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν μπορεί ένα μικρό παιδί να έχει όγκο και να μην μπορεί να κάνει μαγνητική», είπε χαρακτηριστικά.
ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη, όπως μας λέει ο πρόεδρος του 'Ορίζοντα' Σπύρος Αδοντάκης, λειτουργεί ξενώνας στον οποίο φιλοξενούνται καρκινοπαθείς στην οδό Πατησίων καθώς η χρήση του χώρου αποτελεί δωρεά της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, ενώ ο 'Ορίζοντας' διαθέτει και δυάρι στο οποίο διαμένουν παιδιά που έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών ή άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Στόχος του Συλλόγου παραμένει η ανέγερση στα Χανιά ξενώνα 'Hospice' για ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Τα 'Hospice' είναι ξενώνες φροντίδας όπου παρέχεται νοσηλεία και ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με καρκίνο. Τέτοιοι ξενώνες υπάρχουν αρκετοί στην Ευρώπη.
(Χανιώτικα νέα - 16/1/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/114277-filoksenia-se-xaniwtes-karkinopatheis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου