Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γεύσεις Κρήτης και σε Αραβικές χώρες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κρητικά προϊόντα κατακτούν τον κόσμο! Εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ από το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Λίβανο θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά αντίστοιχα, προκειμένου να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες για προϊόντα που παράγονται στο νησί. Τα προϊόντα, για τα οποία ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές επαφές, είναι: Ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, παξιμάδι, τυροκομικά προϊόντα, μαρμελάδες και μέλι.
Το εμπορικό αυτό άνοιγμα επιχειρούν με στοχευμένες δράσεις η Περιφέρεια Κρήτης και τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, που προετοιμάζονται να υποδεχτούν στην Κρήτη τους εκπρόσωπους τριών κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κουβέιτ.
Σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας, η επίσκεψη των εκπροσώπων των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων από τις αραβικές χώρες αποτελεί 'καρπό' των επαφών που είχαν τον Απρίλιο του 2012 στον Λίβανο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου με υπουργούς της λιβανικής κυβέρνησης με στόχο την εξαγωγή κρητικών προϊόντων στις χώρες της Μ. Ανατολής. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων αραβικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που ενδιαφέρονται για προϊόντα του αγροδιατροφικού μας τομέα, κατά την παραμονή τους στο νησί μας θα έχουν επιχειρηματικές συναντήσεις με εξαγωγείς της Κρήτης σε Ηράκλειο και Χανιά.
Οι επιχειρηματικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αραβικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα στις 10.15 το πρωι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Επιμελητήριο Χανίων.
Σε ό,τι αφορά στους αγοραστές θα παρευρεθούν τρία υψηλόβαθμα στελέχη από τις αραβικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα:
• Από το Κουβέιτ: 'The Sultan – Center', που εξειδικεύεται σε λιανικό εμπόριο κατέχοντας το 15% της μερίδας της αγοράς του Κουβέιτ. Η συγκεκριμένη αλυσίδα απασχολεί πάνω από 7.000 υπαλλήλους. Την εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο κύριος Ibrahim Issa, ο οποίος κατέχει τη θέση του International Category Manager.
• Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η 'Golden Harvest', που κατέχει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διανομών στη χώρα, με αποθήκες συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των διανομών, την τελευταία εικοσαετία. Την εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο κύριος Joseph Kayssar, ο οποίος κατέχει τη θέση του Managing Director.
• Από τον Λίβανο: Η εταιρεία 'Widriss' (www.widriss.gr), που δραστηριοποιείται από το 1930 στον τομέα των υπεραγορών. Την εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο κύριος Wafic Idriss, ο οποίος κατέχει τη θέση του Business Development Manager.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, με στοχευμένες δράσεις και σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς, 'ανοίγει δρόμους' στην προώθηση φημισμένων κρητικών προϊόντων, αλλά και του τουρισμού. Μετά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης η Περιφέρεια 'ανοίγει γέφυρα' συνεργασίας στην προώθηση κρητικών προϊόντων με τις αραβικές χώρες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Από την πλευρά της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, Θεανώ Βρέντζου, πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στην προώθηση των κρητικών προϊόντων. Θεωρούμε ότι η κοινή αυτή ενέργεια, Περιφέρειας και Επιμελητηρίων, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων παραγωγικών τάξεων και Φορέων, έχουν διευρύνει στοχευμένα το εξαγωγικό εμπόριο του νησιού σε Ρωσία, Καναδά, με παράλληλη έναρξη επαφών με εκπροσώπους της ουκρανικής αγοράς, ενώ συνεχώς ενισχύουν τις παραδοσιακές αγορές στην Ευρώπη.
Τέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, στις 26, 27, 28 Φεβρουαρίου, Ισραηλινοί επιχειρηματίες από εταιρείες διανομής τροφίμων και σούπερ μάρκετ, θα επισκεφθούν το νησί, όπου θα έχουν επαφές για την εισαγωγή κρητικών προϊόντων στη χώρα τους.
Σχετικό δημοσίευμα Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=336194

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου