Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Τώρα, πράξεις!

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Πάνω από 20, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Χανίων στο δημοτικό συμβούλιο, είναι τα ακίνητα που ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά και είναι προς… παραχώρηση στο Υπερταμείο. Ακίνητα τα οποία «ο Δήμος Χανίων ζητάει να εξαιρεθούν και να επιστρέψουν στους δημόσιους φορείς στους οποίους ανήκαν πριν την μεταβίβασή τους στην Ε.Τ.Α.Δ., όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τη Νησίδα Σούδας, την Ανατολική Τάφρο, τα Νεώρια, την Πύλη της Αμμου, το Νεώριο Μόρο, την αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, το φρούριο Φιρκά, την Δυτική Τάφρο, την Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, τους ιταλικούς στρατώνες κ.ά. Επιτέλους, είναι ώρα οι πρόσφατες τελευταίες διευκρινίσεις των Υπουργείων να μετατραπούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θωρακίζουν θεσμικά την πολιτιστική μας κληρονομιά καθώς, όπως και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων πρόσφατα είχε επισημάνει: «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων».
Οι κυβερνώντες που, κατά πως φαίνεται βιάστηκαν και, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος για το τι παραχωρούν, συμπεριέλαβαν χώρους μεγάλης πολιτισμικής και ιστορικής σημασίας, αντί να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, ας προχωρήσουν σε πράξεις για τα αυτονόητα και ας θωρακίσουν νομοθετικά ό,τι αφορά την ιστορία και τον Πολιτισμό μας.
Επιτέλους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι, τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι της αντιπολίτευσης που είχαν κυβερνήσει και πρέπει να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική για τη σημερινή κατάσταση. Οι δε κυβερνώντες αν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης, ας αναλογιστούν πώς θα αντιδρούσαν σε παρόμοια περίπτωση.
Τώρα, τουλάχιστον ας κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους με μια πράξη και ένα νόμο. Είναι -ή φαίνεται πως είναι- τόσο απλό… Και όταν το κάνουν -για να μη μείνουν “σκιές”- κερδισμένη θα είναι η ίδια η χώρα και η πολιτισμική μας κληρονομιά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/10/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tora-praxis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου