Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

GReco Products: Τα ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο

Με εργαλείο το διαδίκτυο αλλά κυρίως με προσωπική παρουσία σε ευρωπαικές και διεθνείς εκθέσεις, μια ελληνική εταιρεία από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει, μεταξύ άλλων, να προωθεί στις αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού ελληνικά βιολογικά προϊόντα και κυρίως φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.
Όλα, συλλέγονται από επιλεγμένους και πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικών της χώρας μας.
Παράλληλα προωθεί παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά του κουταλιού.
Το εγχείρημα αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά τη σημασία της τυποποίησης για επιλεγμένα ελληνικά προιόντα.
Την εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με ονομασία: Greco Products ίδρυσε ο Χρήστος Μαρκόπουλος. Ο ίδιος είναι απόφοιτος του ΑΠΘ με πτυχία σε Δασολογία και φυσικό περιβάλλον και στην Αρχιτεκτονική Τοπίου.
Όπως εξηγεί ο Χρήστος Μαρκόπουλος στον «Αγρότη», «η  αρχική ιδέα για την δημιουργία προϊόντων με βάση επιλεγμένες κυρίως φαρμακευτικές ποικιλίες ελληνικών βοτάνων προήλθε από έναν ιδιαίτερα αγαπητό σε μας (ως φοιτητές) επικ. καθηγητή της Δασολογιας του ΑΠΘ τον κ. Ισπικουδη Ιωάννη, που εκτός από την αμεσότητα που είχε μαζί μας ως φοιτητές, μας ενθάρρυνε σε διάφορες πρωτοβουλίες που ξέφευγαν από το στενό ακαδημαϊκό πλαίσιο».
Ο κ. Μαρκόπουλος σημειώνει ότι η κύρια ιδέα του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία κοιν.Σ.επ. (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης) που θα αποτελούνταν κυρίως από δασολόγους και γεωπόνους οι οποίοι θα ασχολούνταν με την καλλιέργεια βιολογικών βοτάνων, τη μεταποίηση (αποξήρανση διαλογή συσκευασία) και την πώληση, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «ως Έλληνας γεννημένος στην Πολωνία, (απόγονος Ελλήνων πολιτικών προσφύγων) γνωρίζοντας την γλώσσα, την κουλτούρα ανέλαβα την συγκεκριμένη αγορά μιας και εγώ όπως πολλοί νέοι φύγαμε από την Ελλάδα λόγω ανεργίας. Για δεύτερη φορά λοιπόν η Πολωνία αποτέλεσε χώρα προστάτιδα και υποδοχής για την οικογένεια μου».
Ωστόσο, το εγχείρημα της Κοινσεπ δεν προχώρησε και επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε την εταιρία GReco που με την συνεργασία φίλων δασολόγων κ.α προμηθευτών «συνεχίσαμε και συνεχίζουμε με πολύ  μεράκι αυτήν την ιδέα. Έχουμε λάβει διακρίσεις και Χρύσα μετάλλια σε εκθέσεις για την ποιότητα των προϊόντων μας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό (στις τιμές) από γειτονικές χώρες όπως Αλβανία και Βουλγαρία που όσο και αν φανεί παράξενο είναι ποιο οργανωμένοι στο κομμάτι της καλλιέργειας βοτάνων από εμάς. Το μόνο μας ατού, είναι η ποιότητα που δυστυχώς δεν την διαφυλάσσουμε πουλώντας (απευθύνομαι στους παραγωγούς) χύμα στο εξωτερικό. Κατά την άποψή μας και την εμπειρία μας, τα προϊόντα πρέπει να φεύγουν από το τόπο μας συσκευασμένα ώστε το κέρδος να μένει στον τόπο, να δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας και προπαντός ότι είναι 100% ελληνικό».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «δυστυχώς ξένοι προμηθευτές παίρνουν ελληνικά, βουλγάρικα, αλβανικά, τουρκικά βότανα, τα αναμιγνύουν και τα βαπτίζουν στην συσκευασία τους ως Ελληνικά γιατί "πουλάει". Όμως ο τελικός καταναλωτής δεν έχει αυτό που πρέπει. Ετσι χάνουμε και μόνο όπλο υπεροχής που έχουμε έναντι των ανταγωνιστών μας».
Οσο για το διαδίκτυο παρατηρεί:
«Το ίντερνετ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας για μια επιχείρηση που θέλει να εξάγει. Η ιστοσελίδα που διαθέτει μια επιχείρηση μπορεί να δείξει την πραγματική η ακόμα και την εικονική κατάσταση και δυνατότητα της επιχείρησης σου. Παραμένει όμως ένα ψυχρό εργαλείο σε σχέση με την προσωπική επαφή που θα έχεις με έναν πελάτη. Γι αυτό ως GReco επενδύουμε χρόνο στην συμμετοχή μας σε διάφορες εκθέσεις όπου η πρώτη επαφή είναι προσωπική και βοηθά σημαντικά στην περαιτέρω συνεργασία μετά μέσω email. Και οι δύο πλευρές θέλουν να ξέρουν ποιον πραγματικά έχουν απέναντι τους, με ποιον θα συνεργάζονται. Επίσης ως δασολόγος συμμετέχω σε διάφορες διαλέξεις όπου αφορούν τα βότανα και διαφημίζω τις ελληνικές ποικιλίες αρωματικών και φαρμακευτικων βοτάνων. Η παράμετρος του ότι δεν είσαι απλά έμπορας, αλλά αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις σωστά επειδή το έχεις σπουδάσει, μετράει και σε ξεχωρίζει».
Η ιστοσελίδα της εταιρείας είναι: https://greco.com.gr/
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Εθνος, ένθετο "Αγρότης", 20/10/2018)
Link: https://www.ethnos.gr/ellada/581_ta-ellinika-botana-se-olo-ton-kosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου