Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης και για τα χανιώτικα νοικοκυριά

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα 60 από τα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, ζητούν οι πρατηριούχοι καθώς φέτος οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη.
«Δυστυχώς φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά θα είναι είδος πολυτελείας», λέει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος και εξηγεί: «Πέρυσι, ξεκίνησε κοντά στο 1 ευρώ. Φέτος θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση στο 1,20 και βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Η χαμηλή επιδότηση που έπαιρναν πέρυσι τα νοικοκυριά φέτος θα είναι ακόμα χαμηλότερη που δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε επιδότηση».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «θέση μας είναι ότι πρέπει να καταργηθεί η επιδότηση μέσω του συστήματος “Ηφαιστος” και να δοθεί σε όλους όσοι έχουν δικαίωμα επιδότησης βάσεις του εισοδήματός τους, άμεσα και με το ξεκίνημα της σαιζόν. Να δοθεί απευθείας στον καταναλωτή κανονική επιδότηση. Γιατί μέσω του συστήματος “Ηφαιστος” είναι χαμηλή και με λίγους δικαιούχους.
Και πάγια θέση μας είναι ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πρέπει να μειωθεί στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο αντί για τα 280 ευρώ που ισχύει σήμερα». Ο κ. Κώτσος εξηγεί ότι «φέτος έχει ανέβει στα 85 δολάρια το βαρέλι από 50 που ήταν πέρυσι και επίσης από πέρυσι σημειώθηκε μικρή ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο στον καταναλωτή, τόσο στη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης».
Αυτή τη στιγμή «αν ένα νοικοκυριό βάλει 1.000 λίτρα πετρέλαιο για να περάσει το χειμώνα, θα χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 1.200 ευρώ. Και από αυτά τα χρήματα το 70% περίπου αντιστοιχούν σε φόρους (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ, δασμοί κ.ά.)».
Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επισημαίνει ότι «παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, στις 15 Οκτωβρίου  συνηθίζεται κάθε χρόνο ο εφοδιασμός των δεξαμενών  με πετρέλαιο θέρμανσης, των νοικοκυριών» και μεταξύ άλλων συμβουλεύει τους καταναλωτές:
• Να κάνουν έρευνα αγοράς για την εξασφάλιση καλής τιμής καθώς «η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, αλλά υπάρχει διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο και από εταιρεία σε εταιρεία». Σημειώνει ότι «οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr».
•Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
• Απαραίτητη η ογκομέτρηση της δεξαμενής.
• Καθαρισμός καυστήρα:
 Πριν ανάψουμε τον καυστήρα μας, θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και  είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου.
ΝΕΟ Δ.Σ. ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στο μεταξύ, μετά την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ρεθύμνου την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη,  συγκροτήθηκε χθες σε σώμα με πρόεδρο, όπως ανακοινώθηκε, τον Ηρακλή Ξυδάκη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/10/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/idos-politelias-to-petreleo-thermansis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου