Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Χανιά και ποιότητα ζωής

Η ποιότητα ζωής σε μια πόλη και ο πολιτισμός της φαίνεται από το πόσο σέβεται τη διαφορετικότητα και την ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Και στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα, αυτό να επιλύεται άμεσα.
Προς την κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και των αρμοδίων, σημαντικό ρόλο παίζουν εκδηλώσεις όπως η χθεσινή στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη”, στην οποία επισημάνθηκε ότι τα Χανιά είναι πόλη εχθρική σε τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα καθώς όχι μόνο δεν έχουν γίνει όλα εκείνα που θα έπρεπε (π.χ. ηχητικά φανάρια) «αλλά ακόμα και οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν βοηθήσει».
Και σε αυτό έχουμε όλοι ευθύνη. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι πάνω σε ειδικές πλάκες “οδηγούς” στα πεζοδρόμια, “ξεφυτρώνουν” διάφορα εμπόδια, όπως… δένδρα, φρεάτια, καρέκλες, καμιά φορά και σταθμευμένα οχήματα.
Αλλά και σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία και τις ράμπες, παρατηρούμε διάφορα προβλήματα.
Για παράδειγμα, χθες τραβήξαμε μία φωτογραφία από την οδό Αποκορώνου στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη. Εκεί λοιπόν υπάρχει μία ράμπα πρόσβασης στο πεζοδρόμιο. Η οποία στο απέναντι πεζοδρόμιο δεν συνεχίζεται. Αλλά ακόμα κι αν συνεχιζόταν, το παρκαρισμένο όχημα θα εμπόδιζε την πρόσβαση σε αυτήν.
Θέλουμε δρόμο ακόμη για να γίνει η πόλη φιλόξενη για όλους. Και αυτό δεν αφορά μόνον την πολιτεία αλλά και τη δική μας καθημερινή στάση και συμπεριφορά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/10/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/chania-ke-piotita-zois/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου