Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η κρητική κουζίνα "στρώνει" τραπέζι και στην Ιορδανία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Παράθυρο για “εξαγωγή” της κρητικής και ευρύτερα της μεσογειακής διατροφής και παράλληλα των τοπικών προϊόντων σε αραβικές χώρες, όπως το Ντουμπάι και το Κουβέιτ ανοίγει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) μέσα από τη συνεργασία του με το  Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Madaba στην Ιορδανία.
Ως πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η γνωριμία με την κρητική διατροφή και τα τοπικά προιόντα, την οποία έκαναν
φοιτήτριες από την Ιορδανία που βρέθηκαν στο ΜΑΙΧ στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης INTERNSHIP IN FOOD SERVICES.
Οπως λέει στον “Αγρότη” ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Δρ Γιώργος Μπαουράκης, ήταν η πρώτη συνεργασία του Ινστιτούτου με το αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, το οποίο έχει έντονη σχέση με το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλες χώρες και ως εκ τούτου «με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει εξαγώγιμο είδος η κρητική διατροφή».
Το πρόγραμμα κατάρτισης INTERNSHIP IN FOOD SERVICES αφορά την εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων στις υπηρεσίες τροφίμων, σε διάφορες υπηρεσίες  εστίασης, εστιατόρια, ξενοδοχεία, παρασκευή catering.
Οι φοιτήτριες από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Madaba στην Ιορδανία συμμετείχαν σε διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες, μαζί με επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης.
Οπως ανακοινώθηκε από το ΜΑΙΧ, «η συνεργασία των 18 ημερών που διεξήχθη στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων από τις 02-21/09/2018, συμπεριλάμβανε μη παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας και εκπαίδευσης με βάση την παρατήρηση τη διαδραστική μάθηση και την επίλυση προβλημάτων.
Οι φοιτήτριες εκπαιδεύτηκαν πανω στην ασφάλεια των τροφίμων και την προετοιμασία τους από τον σεφ του ΜΑΙΧ κ. Γιάννη Αποστολάκη, μαζί με την σου-σεφ κα. Γιώτα Τσουνάπη, με την οποία μαγείρεψαν κρητικά εδέσματα και αρτοσκευάσματα. Εμαθαν την σωστή διαχείριση των ψαριών και των κρεάτων,  γνώρισαν διάφορους τρόπους παρασκευής κρέατος, όπως π.χ. το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα, στην κατσαρόλα, στο κενό αέρος καθώς και τον τρόπο φιλεταρίσματος κρεάτων και ψαριών. Εισήχθησαν στις έννοιες των τοπικών προϊόντων, την χρήση βοτάνων και αρωματικών φυτών σε παρασκευάσματα διατροφής, την Κρητική και Μεσογειακή διατροφή και την διατήρηση τροφίμων».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ξεναγήθηκαν στην πόλη των Χανίων και συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης ενώ παρακολούθησαν την ανάλυση ελαιολάδου στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΜΑΙΧ και συμμετείχαν σε εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο MAIΧ.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να εξοικειωθούν με τις διάφορες πτυχές της εργασίας σε μια κουζίνα μαζικής εστίασης που τροφοδοτεί  σε καθημερινή βάση περίπου 150 άτομα».
Σύμφωνα με το ΜΑΙΧ, οι  Γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
•Να εισάγουν τους φοιτητές στη βιομηχανία υπηρεσιών τροφίμων μέσω πραγματικής εμπειρίας σε ιδρύματα εστίασης ή οργανισμούς ποιότητας τροφίμων στην χώρα τους την Ιορδανία.
•Να μάθουν για τον εξοπλισμό των υπηρεσιών τροφίμων και τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων.
•Να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Δίαιτας, κ.α.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος οι μαθητές αναμένεται να μπορούν να:
•Σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν τα γεύματα και τα μενού σε εστιατόρια.
•Συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ διαφόρων τύπων υπηρεσιών τροφίμων, όπως κλινικές υπηρεσίες τροφίμων, εστιατόρια ξενοδοχείων, εταιρείες τροφοδοσίας, παρασκευή τροφίμων κλπ.
•Συζητήσουν τα λειτουργικά συστήματα, τα συστήματα ροής εργασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων τροφοδοσίας.
•Να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την επεξεργασία και τον έλεγχο στα εργαστήρια χημείας τροφίμων, φυσικά και μικροβιολογικά εργαστήρια.
•Αναλύσουν την ποιότητα και τις επιλογές τροφίμων σχετικά με τη διατροφική αξία και την αξία για την υγεία.
•Προτείνουν υγιείς μεθόδους για την ανάπτυξη της επεξεργασίας τροφίμων και των υπηρεσιών στην Ιορδανία.
•Να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Δίαιτας στην Ιορδανία
(Εθνος - Ενθετο "Αγρότης"- 6/10/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου