Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Αγιογράφηση Ιερού Ναού στα Νεροκούρου από Χανιώτισσα αγιογράφο

Με έργα της αγιογράφου Ελένης Δελάκη διαμορφώνεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στα Νεροκούρου.
Oπως η ίδια λέει, ήταν «όνειρο ζωής» να αγιογραφήσει τη συγκεκριμένη εκκλησία, «την εκκλησία του χωριού μου».
Η διαμόρφωση του Ναού βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.
Ηδη, ο επισκέπτης μπορεί να δει εντυπωσιακές τοιχογραφίες και παραστάσεις.
Η καλλιτέχνις, η οποία κατάγεται από τα Νεροκούρου αλλά ζει στην Κορινθία, εξηγεί ότι έχει εργαστεί σε πολλές εκκλησίες στην περιοχή
της Κορινθίας καθώς επίσης στη Φωκίδα και στην Αρκαδία.
Η κα Δελάκη αναφέρει ότι το έργο στα Νεροκούρου ξεκίνησε το 2015.
1«Φέτος, τέλειωσα το κύριο ναό και μπήκα και στο ιερό. Εκανα με συγκίνηση και αγάπη το έργο που βλέπετε. Είναι όλοι ευχαριστημένοι», σημειώνει.
Μάλιστα, η πλειοψηφία των έργων αποτελεί δωρεά της αγιογράφου, «εκτός από δύο παραστάσεις, κάποια λίγα τμήματα, που -όπως εξηγεί- θέλησαν οι χωριανοί κυρίως εις μνήμη των ανθρώπων τους. Η πρόθεσή μου ήταν να γίνει όλη δώρο».
Η ίδια άρχισε να ασχολείται με την αγιογραφία με μαθήματα από φιλη της και «στη συνέχεια με πολύ προσπάθεια, μελέτες σε μουσεία και εκκλησίες, κατάφερα και έφτασα σε ένα καλό σημείο».
Μάλιστα, η κα Δελάκη σημειώνει ότι έχει καταθέσει έργα της στο υπουργείο Πολιτισμού τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει γίνει μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που για την ίδια αποτελεί «δικαίωση για όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούσα».
Για την τέχνη της αγιογραφίας εξηγεί:
«Η αγιογραφία έχει ιδιαιτερότητες. Το καλό είναι ότι δουλεύεις βάσει αντιγράφων. Και όσο πιο πολύ πλησιάσεις τα παλιά καλά αντίγραφα τόσο πιο επιτυχημένος είσαι. Το δύσκολο είναι ότι έχει κανόνες. Είναι οι σχολές που πρέπει να ακολουθήσεις: η μακεδονική και η κρητική σχολή. Και θέλει υπομονή και αγάπη σε αυτό που κάνεις».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/10/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/agiografisi-ierou-naou-sta-nerokourou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου