Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Κοινές εκδηλώσεις για Καζαντζάκη - Μπόρχες σε Γενεύη και Κρήτη

Πρωτόκολλο συνεργασίας με σκοπό να πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις σε Γενεύη και Κρήτη για δύο μεγάλους συγγραφείς, τον Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη και τον Αργεντίνο, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, υπέγραψαν το Διεθνές Ίδρυμα Μπόρχες και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).
Παράλληλα, αποφάσισαν αδελφοποίηση των δυο οργανισμών.
Ολα αυτά έγιναν στο Μπουένος Αϊρες, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νόστος» που προωθεί τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αργεντινή από το 2006, και το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ με πρόεδρο την Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, οργάνωσαν στις 22 Οκτωβρίου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, εκδήλωση αφιερωμένη στους δυο μεγάλους συγγραφείς.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΔΕΦΝΚ, ο πρέσβης της Ελλάδας Δημήτρης Ζεβελάκης χαιρέτισε την εκδήλωση και συνεχάρη τους συνδιοργανωτές της, ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για τα 30 χρόνια παγκόσμιας δράσης της ΔΕΦΝΚ, η καθηγήτρια και ηθοποιός Σουσάνα Μόρα, απάγγειλε απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Καζαντζάκη «Κούρος» καθώς και το «Λαβύρινθο» του Μπόρχες.
Επίσης, η καθηγήτρια Χριστίνα Κιρόγα υπενθύμισε όλες τις δραστηριότητες για την προβολή του έργου του Καζαντζάκη που έχουν γίνει στην Αργεντινή τα τέσσερα τελευταία χρόνια και ο αρχιτέκτων και ποιητής Χόρχε Αναγνωστόπουλος μίλησε για τα έργα των δυο συγγραφέων.
Η καθηγήτρια Μαρία Κοδάμα, σύζυγος του Μπόρχες και πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μπόρχες η οποία μίλησε για την αγάπη του Μπόρχες για την Ελλάδα και για  τον Καζαντζάκη.
Ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε «Ειδική Διάκριση» στην κ. Κοδάμα για την αγάπη της για την Ελλάδα και το έργο του Καζαντζακη καθώς και στην Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου για τις δραστηριότητες της στην Αργεντινή.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/10/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kines-ekdilosis-gia-kazantzaki-borches/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου