Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Περί Παιδείας

Για μία ακόμη φορά συζήτηση για την Παιδεία χθες στη Βουλή. Με κόντρες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς αρχηγούς. Με εντάσεις και εκνευρισμούς…
Και όλα αυτά για μία ακόμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για μία ακόμη φορά φαίνεται, από τα όσα παρακολουθήσαμε, ότι το μόνο που δεν αλλάζει στην εκπαίδευση είναι οι αλλαγές στην εκπαίδευση. Κάθε υπουργός και κάθε κυβέρνηση φέρνουν τις δικές τους αλλαγές για να τις αλλάξουν οι επόμενοι.
Ομως, η Παιδεία ή σωστότερα η μετατροπή της εκπαίδευσης σε Παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα για το μέλλον της χώρας. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από σύγχρονα και πετυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης.
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο σύστημα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα που θα απαντά στα προβλήματα του σήμερα και θα “βλέπει” στο μέλλον. Που θα προάγει τη γνώση, θα πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και θα διαμορφώνει ελεύθερους ανθρώπους γεμάτους εφόδια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σήμερα στον πολύπλοκο Κόσμο μας.
Η εκπαίδευση χρειάζεται ουσιαστική στήριξη μέσα από προσωπικό καταρτισμένο και από χρηματοδότηση γιατί η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη: το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθει ανησυχητικά: του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μειωμένη συνολικά κατά 75%.
Οι όποιες αλλαγές θα έπρεπε να λάβουν και αυτά υπόψη τους. Και να αποτελέσουν τη βάση για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα διορθώνεται προς το καλύτερο στα πρότυπα άλλων αντί να γίνεται κάθε τόσο παιχνίδι μικροπολιτικής…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 2/8/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/peri-pedias-3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου