Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό νοτίως της Γαύδου

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα νοτίως της Γαύδου καθώς εξελίσσεται ομαλά η μετασεισμική ακολουθία.
Oπως μας λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και κάτοχος της έδρας UNESCO Φυσικής της Στερεάς Γης, καθηγητής, Φίλιππος Βαλλιανάτος, η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 00.29 της 1ης Αυγούστου «88 χιλιόμετρα νότια της Παλαιόχωρας,
νοτίως της Γαύδου, με εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο τοποθετείται στο μέτωπο του ελληνικού τόξου».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «οι μετασεισμικές δονήσεις είναι μικρού μεγέθους που αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά της σεισμογόνου περιοχής. Το Εργαστήριο  Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή διαθέτοντας σεισμολογικούς σταθμούς στη νότια Κρήτη και στη Γαύδο».
Σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο, «ο συγκεκριμένος σεισμός εντάσσεται στο σεισμικό δυναμικό της περιοχής» και «η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται ως ομαλή και σύνηθης».
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης στο οποίο στεγάζεται και η έδρα UNESCO για τη φυσική του εσωτερικού της γης και τη μείωση γεωκαταστροφών, κατέγραψε τα σεισμικά κύματα στις γειτονιές των Χανίων. Κατέγραψε επίσης τα σημεία στα οποία ήταν μεγαλύτερη η έντασή τους.
Ο κ. Βαλλιανάτος επισημαίνει ότι «στη πόλη των Χανίων λειτουργεί δίκτυο επιταχυνσιογράφων που καταγράφει σε καθε σεισμό την σεισμική επιτάχυνση σε καθε σημείο της πόλης. Ετσι είναι στη διάθεση μας αλλά και σε καθε ενδιαφερόμενη αρχή Πολιτικής προστασίας η χωρική κατανομή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο της Ισχυρής Εδαφικής κίνησης (σεισμική επιτάχυνση) στο αστικό συγκρότημα των Χανίων. H κατανομή της εδαφικής κίνησης προέρχεται από τους σταθμούς καταγραφής τις Ισχυρής Εδαφικής κίνησης που λειτουργεί εντός της πόλης των Χανιών το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας και η Εδρα UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και την Μείωση των Γεωκαταστροφών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 2/8/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kathisichastiki-i-sismologi-meta-ton-sismo-notios-tis-gavdou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου