Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Και η ζωή συνεχίζεται...

Τον Ιούνιο του 2010 σχολιάζαμε στα “Χ.ν.” (22.06.2010) ότι τα Χανιά του μέλλοντος μπορεί να είναι διαφορετικά και να αποτελέσουν μια πόλη – πρότυπο με ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αφορμή, τότε, είχε σταθεί η ομάδα έντεκα νέων αρχιτεκτόνων (της Ομάδας Πρασίνου του ΤΕΕ-ΤΔΚ) που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ευρωπαϊκής γιορτής της μουσικής και του p-public είχαν παρουσιάσει στο Μεγάλο Αρσενάλι την πρότασή τους για το αύριο της πόλης.
Οι προτάσεις των νέων αρχιτεκτόνων που είχαν επιστρέψει στα Χανιά με διάθεση να προσφέρουν και να τα δουν ακόμα πιο όμορφα, αφορούσαν:
• Το παραλιακό μέτωπο σε μια διαδρομή 9,35 Km από τη Χρυσή Ακτή μέχρι τον Κουμπελή με βασικό στόχο την απρόσκοπτη διαδρομή πεζού – ποδηλάτη.
• Καταγραφή και παρουσίαση προτάσεων για τα ρέματα της πόλης όπως: το ρέμα Χαλέπας, του Αγίου Παντελεήμονα και του ποταμού Κλαδισού.
• Μεγάλους αναξιοποίητους φυσικούς χώρους όπως οι Άγιοι Απόστολοι, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το Πρεβαντόριο.
• Την παλιά πόλη για την οποία οι παρατηρήσεις τους αφορούσαν στις Δυτικές και Ανατολικές οχυρώσεις, στο παραλιακό μέτωπο και στην ανάγκη ένταξης στην UNESCO.
Τώρα, επτά χρόνια μετά, οι προτάσεις εκείνες παραμένουν επίκαιρες. Οσο για τα αναξιοποίητα δημόσια κτήρια – μνημεία, είναι τα ίδια ή και περισσότερα:  οι παλιές φυλακές, το παλιό ΙΚΑ, τα κτήρια του πρώην Θ.Ψ.Π.Χ., τα Νεώρια στο λιμάνι, το παλιό Δημαρχείο κ.ά., ενώ συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τα κτήρια στον λόφο Καστέλλι καθώς υπάρχουν χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπως το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, που αναζητούν χώρο για να στεγαστούν.
Οι θεσμικοί φορείς των Χανίων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δεν εννοούν, κατά πως φαίνεται, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για να καταγράψουν το σύνολο των κτηρίων, να εξετάσουν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, να καθορίσουν ένα συνολικό σχεδιασμό μαζί με τους φορείς – ιδιοκτήτες τους και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Μέχρι, ίσως, τη στιγμή που θα μάθουμε για τυχόν εκχώρησή τους και θα αρχίσουν οι αντιδράσεις.
Και μέχρι τότε, η ζωή συνεχίζεται…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/8/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ke-i-zoi-sinechizete/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου