Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Βραβεύσεις φοιτητών στα Χανιά για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες - "Γέφυρα" του Πολυτεχνείου Κρήτης με το τοπικό επιχειρείν

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
Συγχρόνως, η εκδήλωση “χάραξε” γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο της έρευνας και της γνώσης με αυτόν της επιχειρηματικότητας καθώς έφερε ακόμα πιο κοντά το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους φοιτητές του, που αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές, με το τοπικό επιχειρείν.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας και επιχειρηματικών ιδεών που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν οι επτά επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών που προκρίθηκαν από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν και βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτες με βάση την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής.
Οι τρεις πρώτες που βραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο είναι:
1. Kaloudia: Πρωτότυπη εφαρομογή με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου ηλεκτρονικού χάρτη με τα παραδοσιακά προϊόντα και τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση στο ΕΒΕΧ από την ομάδα φοιτητών που ανέπτυξε την συγκεκριμένη πλατφόρμα, ήταν ο Μιχάλης Παπίλαρης.
2. Μίγμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γεωγραφικής προέλευσης Κρήτης με αγριαγκιναρέλαιο (προσωρινή ονομασία «ΚΥΝΑΡΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΗΣ») το οποίο παρήγαγαν ο Ιωάννης Αλεξάκης και ο Ιωάννης Χορευτάκης με σκοπό να το προωθήσουν στην αγορά.
3. Έλεγχος βέλους κάμψης σε κατάρτι κατά τη διάρκεια ιστιοπλοΐας. Την παρουσίαση έκανε ο Νικόλαος Τιριακίδης.
Οι άλλες 4 ιδέες που πήραν έπαινο είναι:
•Βιολογική Ενυδρειοπονία (Organic Aquaponics) στην Κρήτη, που παρουσιάστηκε από την Ελένη Αγγελάκη και τον Κώστα Καραγιάννη.
•Deliverynow: Δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών και όπως επεσήμανε ο Θάνος Παράσχος που έκανε την παρουσίαση, σκοπός είναι η εξυπηρέτηση πολιτών μέσα από υπηρεσίες delivery. Για παράδειγμα, αν κάποιος πολίτης αδυνατεί να μεταβεί σε κατάστημα για να αγοράσει κάποιον προϊόν μπορεί αυτό να το αναλάβει η υπηρεσία Deliverynow.
•Supermarketnow: Ηλεκτρονικό Marketplace για Supermarket που βασίζεται στη συνεργατική οικονομία για άμεση παράδοση των παραγγελιών.
•ShadesForYou: Scan Your Face, Find Your Shades!: Εφαρμογή που τώρα αναπτύσσεται για κινητά τηλέφωνα και αφού σου σκανάρει το πρόσωπο σου εμφανίζει τον τύπο γυαλιών ηλίου που σου ταιριάζουν. Την παρουσίαση έκανε ο Αριστοτέλης Ζιώγας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, υπογράμμισε ότι «η διασύνδεση των εξαιρετικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουμε στο νησί μας με την επιχειρηματική κοινότητα γίνεται πλέον πράξη προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας». Ο ίδιος πρόσεθσε ότι «στόχος όλων μας είναι αυτός ο διαγωνισμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Επιπλέον μέλημά μας είναι να προσελκύσει συμμετοχές και από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Επιδίωξη μας είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και να συμβάλουμε στην διασύνδεση αγοράς και ανθρώπινου δυναμικού. Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο κ. Μαργαρώνης ανέφερε ακόμη ότι «ήδη το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια συμμετέχει στην Επιτροπή του ΠΣΕΚ (Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας) αλλά και σ’ όλο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020» ενώ τόνισε την «εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Επιμελητήριο και το Πολυτεχνείο Κρήτης πέρα από το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Επιμελητήριο και τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης το 2015».
Καταλήγοντας ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί για τη διέξοδο από την κρίση και πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας. Η καινοτόμος και δημιουργική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αυτή. Ας τη βοηθήσουμε με όσες δυνάμεις και εργαλεία διαθέτουμε να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να παράγει καρπούς και να δώσει προοπτική για το σύνολο της κοινωνίας».
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, υπογράμμισε ότι το Ανώτατο αυτό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα με τις δράσεις εξωστρέφειας έρχεται πιο κοντά στα Χανιά και στην τοπική κοινωνία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Οπως είπε ο κ. Διγαλάκης, η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε νέες επιχειρήσεις για καινοτόμες ιδέες με τις οποίες θα μπορέσουν να βγουν στις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος τόνισε ότι οι νέες εταιρείες πρέπει να προσανατολίζονται προς τις διεθνείς αγορές γιατί έτσι θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
•Το μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νικόλαος Ματσατσίνης, τόνισε ότι από τη μια η έρευνα και από την άλλη η γνώση πρέπει να πάρουν επιχειρηματική μορφή ώστε να ωφεληθούν και οι μεν και οι δε.
•Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος του προγράμματος egg (Programme Manager egg – enter grow go), Ρούλα Μπαχταλιά η οποία υπογράμμισε ότι αριστεία είναι «κάθε μέρα να θες να γίνεσαι καλύτερος» και τόνισε τη σημασία του να μπορούν οι νέοι και οι νέες να έρχονται πιο κοντά και να μπορούν να κάνουν τις ιδέες τους πράξεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα web - 8/2/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/vravefsis-fititon-gia-kenotomes-epichirimatikes-idees-gefira-tou-kosmou-tis-gnosis-me-to-topiko-epichirin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου