Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Μόνο οι άλλοι;

Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να αποδίδουμε στους άλλους τις ευθύνες για τα δικά μας λάθη. Οι άλλοι μπορεί να είναι οι ευρωπαίοι εταίροι, η Γερμανία, οι ΗΠΑ. Ποτέ, όμως, εμείς.
Όχι ότι οι δανειστές δεν έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η κοινωνία και η χώρα όταν επιβάλλουν δυσβάστακτα μέτρα για να δώσουν δανεικά. Αλλά στους δανειστές τρέχει η Ελλάδα. Και τρέχει γιατί έχει οικονομικά καταρρεύσει. Εγινε, όμως, ποτέ μια σοβαρή συζήτηση για τα λάθη που μας έφεραν έως εδώ. Εγινε, ποτέ, αυτοκριτική από το πολιτικό προσωπικό και από τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών;
Τώρα, γινόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Με απειλές για Grexit προκειμένου να επιβληθούν, αργά ή γρήγορα, και άλλα μέτρα. Μας λένε οι δανειστές: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Μα ποια είναι, επιτέλους, αυτά τα συμφωνηθέντα; Τι δεν έχει τηρήσει; Γιατί αυτά που έχει τηρήσει τα ζούμε καθημερινά στο πετσί μας. Φτώχεια και ανεργία έχουν φέρει και συνεχίζουν να φέρνουν.
Επιτέλους, οι άλλες χώρες του νότου που πέρασαν από οικονομική κρίση τι έκαναν και βγήκαν και η Ελλάδα δεν μπορεί; Δεν μπορεί να φταίνε μόνον οι άλλοι για την κατάστασή μας.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/2/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mono-i-alli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου