Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Το ζητούμενο...

Σαν να μην φτάνει το οικονομικό ξεζούμισμα των πολιτών τα τελευταία χρόνια, ήρθε η συζήτηση για “ευρώ η δραχμή” να σπείρει νέα αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην κοινωνία. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Ελλάδα της δραχμής μας έχει αφήσει χρόνους. Ζούμε πια σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομίας και ψηφιακών συναλλαγών στην οποία μοιάζει “άκυρη” η συζήτηση αυτή – ειδικά στη χώρα μας που εισάγει σχεδόν τα πάντα και παράγει ελάχιστα, που, δηλαδή, δεν έχει δική της ισχυρή Oικονομία.
Από την άλλη μεριά, διερωτάται κάποιος, πότε, επιτέλους, θα σταματήσει το “οικονομικό ξεζούμισμα” των πολιτών από αυτή την αδήφαγη Ευρώπη που μοιάζει να μην έχει καμία σχέση με τον Διαφωτισμό και τον Γκαίτε. Που συνεχίζει να απομακρύνεται από τους πολίτες της και από τις ιδρυτικές της αρχές καθώς ρέπει προς έναν ολοένα και πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό.
Το ζητούμενο είναι να ξαναμπούν σε προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η νεολαία, το δικαίωμα στην εργασία, η ίδια η Δημοκρατία το έλλειμμα της οποίας ολοένα και μεγαλώνει.
Και αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, μακριά από δόγματα και βεβαιότητες. Αλλά με διάθεση αναθεώρησης για ένα καλύτερο μέλλον που τώρα μοιάζει δυσοίωνο. Μια φράση που αποδίδεται στον Βρετανό ηθοποιό Ricky Gervais, λέει: «Οι πεποιθήσεις δεν αλλάζουν τα γεγονότα. Τα γεγονότα, αν κάποιος είναι λογικός, θα έπρεπε να αλλάζουν τις πεποιθήσεις».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/2/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-zitoumeno/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου