Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ενδιαφέρον για επενδύσεις από τον Καναδά στην Ελλάδα – Επίσκεψη Πρέσβη στην Κρήτη

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τον Κανάδα προς την Ελλάδα στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.
Αυτό διαφάνηκε από την επίσκεψη του πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα, Κιθ Μόριλ, στα Χανιά και το Ηράκλειο.
Μάλιστα, ο αριθμός των επενδυτών του Καναδά στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, «μετά από τη χθεσινή ψήφιση, στην Ευρωβουλή, συμφωνίας μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, δηλαδή εντός των επόμενων εβδομάδων, και η οποία διευρύνει το πλαίσιο διεξαγωγής του εμπορίου της χώρας του προς την Ευρώπη, και συνεπώς προς την Ελλάδα».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο ίδιος ο κ. Μόριλ κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απ. Βουλγαράκη. Το “άνοιγμα” αυτό του Καναδά προς την Ευρώπη, θα επηρεάσει θετικά την Οικονομία όλων των συνεργαζόμενων χωρών, τόνισε ο Πρέσβης.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σκοπός της επίσκεψης του Πρέσβη, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι η ανάπτυξη επαφών στον τουριστικό και εμπορικό τομέα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί πάντα προσφιλή χώρα για τους Καναδούς επενδυτές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτήν την θετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα είναι πράγματι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στον τομέα του τουρισμού και της μεταποίησης προϊόντων, και ειδικά για την Κρήτη, που διακρίνεται για τα ιδιαίτερα προϊόντα της.
Η συζήτηση στράφηκε επίσης και σε άλλα θέματα, όπως οι μετακινήσεις πληθυσμών εντός, εκτός, και προς την Ελλάδα, και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στη χώρα μας. Σε ερώτηση του Πρέσβη όσο αφορά στο Αεροδρόμιο των Χανίων, ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή, όπου ο Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της. Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε επίσης ότι λόγω της σχετικά πρόσφατης τουριστικής ανάπτυξης των Χανίων, οι επενδύσεις γίνονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, και έτσι ο τόπος δεν έχει χάσει τα φυσικά και πολιτιστικά του χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών στο νησί μας, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος αριθμός ξένων επισκεπτών που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.
Ο Πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Βουλγαράκη για τις επόμενες προγραμματισμένες επαφές του, οι οποίες περιλαμβάνουν και συνάντηση με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Βασίλη Διγαλάκη. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρέσβη για το σπουδαίο ερευνητικό έργο και επιστημονικό δυναμικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, που έγιναν η αιτία να ιδρυθεί σημαντική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικών στα Χανιά, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία μέρα με τη μέρα.
Τέλος ο Πρέσβης δήλωσε την πρόθεσή του να επισκεφτεί ξανά την πόλη μας τόσο για επαφές επαγγελματικού ενδιαφέροντος όσο και για διακοπές. Ο κ. Βουλγαράκης ευχήθηκε στον Πρέσβη καλή διαμονή στο νησί μας και του προσέφερε ως δώρο υλικό προβολής της Κρήτης, καθώς και τόμο με επιλεγμένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, στη γαλλική γλώσσα.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ο κ. Μόριλ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη και στον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, παρευρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, καθώς και η υπεύθυνη Πολιτικών και Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας του Καναδά, Ζωή Δελήμπαση.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνο-καναδικές σχέσεις, οι οποίες βασίζονται σε μακρά παράδοση φιλίας και συνεργασίας και αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, ενώ επισημάνθηκε και η αξιόλογη και πολύπλευρη παρουσία της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά.
Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα, που διαθέτουν τα Χανιά ως τουριστικός προορισμός, ενώ ο Καναδός Πρέσβης παρουσίασε το ενδιαφέρον των επενδυτών της χώρας του στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Επίσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μόριλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, «το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA), που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών».
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρατήρησε ότι επί της οδού Βενιζέλου το ξύλινο σπίτι, όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ, αποτελεί δωρεά Καναδών στο ελληνικό κράτος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και εκδόσεων μεταξύ των δύο πλευρών».
ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επίσης, ο κ. Μόριλ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Χανίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕ Χανίων, τον Καναδό Πρέσβη που συνόδευε η υπεύθυνη Πολιτικών και Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας του Καναδά Ζωή Δελήμπαση, υποδέχτηκαν ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μυλωνάκης και ο σύμβουλος διοίκησης του ΕΒΕΧ και Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τρούλης.
Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση του ΕΒΕΧ, «οι συζητήσεις αφορούσαν τις καναδικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και ειδικά στις αεροπορικές υποδομές (αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος) αλλά και το νέο εμπορικό περιβάλλον που εγκαινιάζεται με την χθεσινή έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της CETA: Canada-EU Comprehensive Economic and Trade Agreement / ΣΟΕΣ: Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία. Μεγάλο μέρος της συμφωνίας αυτής εφαρμόζεται άμεσα με την άρση των δασμών στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, ενώ ανοίγει η αγορά καναδικών δημοσίων προμηθειών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η συζήτηση κατέληξε με αμοιβαίες υποσχέσεις για τη συνέχιση της εκατέρωθεν ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών».
ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Επίσης, ο Πρέσβης του Καναδά πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη «η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, γνωστή ως CETA, σύμφωνα με την οποία σταδιακά θα καταργηθεί το 99% των δασμών ανάμεσα στον Καναδά και της χώρες της Ε.Ε. και παράλληλα θα προαχθεί η συνεργασία των δύο πλευρών.
O Καναδός διπλωμάτης ενθάρρυνε τους Κρήτες που επιχειρούν στον τομέα υπηρεσιών ΙΤ/ software να εξοικειωθούν με τους Καναδέζικους κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών, καθώς το τοπίο στον τομέα αυτόν αλλάζει προσελκύοντας περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Καναδά με υψηλά περιθώρια κέρδους.
Ο κ. Αλιφιεράκης ενημέρωσε τον κ. Morrill για τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και για τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με στόχο τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων».
(Χανιώτικα νέα web - 17/2/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/endiaferon-gia-ependisis-apo-ton-kanada-stin-ellada-episkepsi-presvi-stin-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου