Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Σοφά λόγια

Ο διάσημος αστροφυσικός, καθηγητής στο Κέιμπριτζ Στίβεν Χόκινγκ –ο οποίος μάλιστα προ ετών είχε επισκεφτεί την Κρήτη και είχε μιλήσει σε συνέδριο για την αστροφυσική- με τις κατά καιρούς πολιτικές παρεμβάσεις του, επισημαίνει τις ευθύνες των ηγετών του πλανήτη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ανθρωπότητα και χτυπά «καμπανάκι κινδύνου» για το μέλλον.
Σε πρόσφατο άρθρο του στον βρετανικό Guardian, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε υπογραμμίσει ότι, «ό,τι και αν θεωρούμε για την απόφαση του βρετανικού εκλογικού σώματος να απορρίψει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την απόφαση του αμερικανικού κόσμου να αποδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον επόμενο πρόεδρό του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό των σχολιαστών ότι αυτό αποτέλεσε μια κραυγή οργής από τους ανθρώπους που ένιωσαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί από τους ηγέτες τους». Είχε επίσης σημειώσει ότι «βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας καθώς έχουμε την τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, αλλά δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να δραπετεύσουμε από αυτόν». Είχε τονίσει ότι θα πρέπει να γκρεμίσουμε, όχι να υψώσουμε, εμπόδια εντός και μεταξύ των εθνών, ότι οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν αποτύχει και ότι έχουν απογοητεύσει τους πολλούς και ακόμη είχε επισημάνει: «Με τους πόρους να συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ό,τι μοιραζόμαστε σήμερα.   Με όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά ολόκληρες βιομηχανίες να εξαφανίζονται, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επανεκπαιδευτούν για ένα νέο κόσμο και να τους υποστηρίξουμε οικονομικά ενόσω το πράττουν».
Επίσης, είχε τονίσει ότι αυτό θα απαιτήσει από τις ελίτ, να μάθουν, πάνω απ' όλα, το μέτρο της ταπεινοφροσύνης.
Ο Στίβεν Χόκινγκ με τον σοφό του λόγο απευθύνεται στους ηγέτες του Κόσμου αλλά και στις κοινωνίες. Αναλύει το παρόν, ανησυχεί για το αύριο ενός πλανήτη που οδηγείται στο… χάος και διατυπώνει προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Θα τον ακούσουν οι κυβερνήσεις και όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για τις τύχες του Κόσμου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/sofa-logia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου