Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

"Κωφοί και ακούοντες εν δράσει" - Πανελλήνιο φεστιβάλ στα Χανιά

Το 4ο πανελλήνιο φεστιβάλ: “Κωφοί και ακούοντες εν δράσει” θα πραγματοποιηθεί αύριο (Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016) στα Χανιά !
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, ενώ αναμένεται να στείλει και μηνύματα ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό.
Σε σχετικό σημείωμά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απ. Βουλγαράκης τονίζει ότι «πρόκειται για μία ξεχωριστή διοργάνωση και ότι το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να απαλύνει τα φαινόμενα του κοινωνικού ρατσισμού, που τυχόν εμφανίζονται στους κόλπους κάθε κοινωνικού συνόλου, υπογραμμίζοντας με τη σύμπραξη στις δράσεις του “κωφών και ακουόντων” την ανάγκη της αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης, ως βασικά χαρακτηριστικά για την ευημερία κάθε κοινωνίας, την ανάπτυξη και την πρόοδό της».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:
• Στις 10.30 το πρωί αύριο το πρωί πεζοπορία στον ποταμό Κοιλιάρη με δωρεάν ξενάγηση.
• Στις 12.30 το μεσημέρι εκπαιδευτικό περίπατο στο Αρχαίο Θέατρο Απτέρας με ελεύθερη είσοδο.
• Στις 5 μ.μ. δωρεάν μάθημα Νοηματικής Γλώσσας στην οδό Ελ. Βενιζέλου 37α, στο ισόγειο.
• Στις 6.15 μ.μ. ομιλίες στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο):
– Συνοπτική αναφορά στην ιστορία των Χανίων από την ειδική συνεργάτη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη.
– “Μια φορά κι έναν καιρό στην Καστροπολιτεία του Αποκόρωνα” από τη φιλόλογο στο Γυμνάσιο Βάμου, Νίκη Νικολουδάκη.
– “Από τη θεωρία στην πράξη με περιηγητή ένα βιβλίο”, από τον Χρήστο Τσαντή, Εκδόσεις “Ραδάμανθυς”.
– “Οι στόχοι, οι δράσεις και το όραμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας” από το μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας, Ελένη Καβαζίδου.
– Επαφή με τις συνέπειες «ενός τροχαίου θανάτου – αναπηρίας» από τον δικηγόρο (Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων “Ο Αγ. Χριστόφορος”), Κώστα Γναφάκη.
Παράλληλα θα γίνει έκθεση έργων τέχνης από ΑμεΑ.
• Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πρότυπη ποδηλατική διαδρομή για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με αφετηρία την πλατεία Δικαστηρίων και τερματισμό το Γιαλί Τζαμισί στο παλιό λιμάνι. Θα είναι ελεύθερη η συμμετοχή ποδηλατών.
• Στις 8 μ.μ. στον αίθριο χώρο του Γιαλί Τζαμισί θα γίνει η καλλιτεχνική έναρξη του φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει αθλητικά και καλλιτεχνικά δρώμενα: Καλλιτεχνική Επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος από Τοπικά Σωματεία, επίδειξη – πορεία Ιστιοπλοϊκών Σκαφών Ι.Ο.Χ., αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση Κοινοτικής Ενδυνάμωσης “Ανθρωποι κοντά” του ΕΔΕΕΚ, “Οι Παραδοξογράφοι”, κ.ά. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα χορού (Βιγλάτορες, Ο Ψηλορείτης, Σταυραετοί, Ζάλος) με ζωντανή μουσική: Λύρα: Στέλιος Βαμβακάς, λαούτο: Βαγγέλης Πελοποννήσιος, μπάσο: Διονύσης Αθανασάκης, τύμπανα: Αντώνης Φυλλαδιτάκης).
• Από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου τις ώρες 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μετεφεστιβαλική δράση με λειτουργία Έκθεσης Εικαστικών: “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΔΡΑΣΗ”, στον Χώρο Τέχνης Χανίων (Παπαναστασίου 59). Επιμελητής είναι ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Μαρκαντωνάκης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/9/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kofi-ke-akouontes-en-drasi-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου