Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ανάγκη για αντισεισμική προστασία μνημείων στα Χανιά - Επισημάνσεις καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την ανάγκη αποκατάστασης μνημείων της πόλης -όπως τα Νεώρια- ώστε να αποκτήσουν σύγχρονη αντισεισμική προστασία εκφράζει ο καθηγητής και αναπληρωτής πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιώργος Ε. Σταυρουλάκης.
Mε αφορμή το 9ο Γερμανο-Ελληνο-Πολωνικό Συνέδριο για θέματα θεωρητικής και υπολογιστικής μηχανικής, ο κ. Σταυρουλάκης, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” αναφέρθηκε στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, «μετά τον τελευταίο φονικό σεισμό στην Ιταλία πληροφορηθήκαμε για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το Αματρίτσε και άλλα μέρη. Μερικές μέρες αργότερα εμφανίστηκαν στις εφημερίδες πληροφορίες για γειτονικό χωριό που επιβίωσε με ελάχιστες ζημιές, τη Νόρτσα, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τον σεισμό.
Οι πληροφορίες αποδίδουν το γεγονός στην πρόβλεψη των τοπικών Αρχών να ανακαινίσουν τα κτήρια της πόλης τους βάσει αυστηρών αντισεισμικών προδιαγραφών». Στο σημείο αυτό ο κ. Σταυρουλάκης τονίζει: «Αβίαστα έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα από την κατάσταση των Νεωρίων και άλλων μνημείων στις πόλεις μας. Αν αυτά πάθουν κάτι, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα έχει άραγε νόημα οποιαδήποτε άλλη επένδυση σε τουριστική προβολή γίνεται;».
Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Προχωρημένων Θεμάτων Μηχανικής ολοκληρώθηκαν χθες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι με τη συμμετοχή καθηγητών από κορυφαία Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Πολωνίας και Ελλάδας.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, σε θέματα θεωρητικής και υπολογιστικής μηχανικής, καινοτόμων υλικών (νανοσωματίδια, γραφένιο κ.λπ.), συμπεριφοράς κατασκευών σε σεισμούς.
Πρόεδροι του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Κατσικαδέλης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο καθηγητής Reinhold Kienzler του Πανεπιστημίου της Βρέμης (Γερμανία), ο καθηγητής Wlodzimierz Kurnik του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βαρσοβίας (Πολωνία).
Την ευθύνη διοργάνωσης του συνεδρίου είχε ο καθηγητής Γεώργιος Ε. Σταυρουλάκης.
Καλωσόρισμα απηύθυνε στην εναρκτήρια συνεδρία ο γενικός διευθυντής της Ο.Α.Κ., δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς καθώς και ο Χανιώτης καθηγητής Ευάγγελος I. Σαπουντζάκης, αναπληρωτής πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν η Ελληνική Εταιρεία Θεωρητικής & Εφηρμοσμένης Μηχανικής, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ε.Μ.Π.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 10/9/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anagki-gia-antisismiki-prostasia-mnimion-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου