Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Χανιά του μέλλοντος

Σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόταση βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Και αυτό γιατί στα έργα τα οποία προτείνει ο Δήμος Χανίων προς χρηματοδότηση περιλαμβάνονται η σύνδεση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με τον Δημοτικό Κήπο, η αποκατάσταση του Ρολογιού στον Δημοτικό Κήπο, η δημιουργία πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου από τη Χαλέπα έως την παλιά πόλη, η ανάπλαση - πεζοδρόμηση της οδού Χάληδων κ.ά.
Με άλλα λόγια πρόκειται για έργα, τα οποία, αν και εφόσον υλοποιηθούν, θα βελτιώσουν την αισθητική και την ποιότητα ζωής στην πόλη.
Μόνο που το ζήτημα είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Και να μην μείνει και αυτός ο σχεδιασμός στα… συρτάρια. Γιατί, μέχρι τώρα στο… ψυγείο έχουν μπει σειρά από ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λυθεί… χθες, όπως:
• Η αποκατάσταση του Ρολογιού στον Κήπο. Μέχρι σήμερα παραμένουν οι σκαλωσιές.
• Η αποκατάσταση των Νεωρίων. Είναι αδιανόητο αυτά τα ιστορικά μνημεία, που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, να μην έχουν επισκευαστεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί.
• Η μεταβίβαση του θεάτρου “Δημ. Βλησίδης” στο Κουμ Καπί στον Δήμο Χανίων. Το θέμα αναδείχθηκε πρόσφατα από τα “Χανιώτικα νέα”, αλλά μέχρι τώρα ουδέν νεώτερο επί της ουσίας.
Δεν είναι όμως μόνον τα κτήρια - μνημεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία.
Είναι και τα θέματα σχολικής στέγης που παραμένουν άλυτα. Υπάρχει σχεδιασμός για νέα -σύγχρονα- σχολικά κτήρια που να εμπνέουν μαθητές και εκπαιδευτικούς και να κάνουν το εκπαιδευτικό έργο καλύτερο;
Τα Χανιά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα πιο όμορφη πόλη. Το αξίζουν. Και αυτό είναι υπόθεση -λίγο έως πολύ- όλων μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 30/9/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-chania-tou-mellontos-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου